Limonlu fileto tavuk göğsü (Citromos csirkemell filé) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

400 g csirkemell filé
1 szál friss rozmaring
½ kk őrölt bors
½ kk só
1 ek olívaolaj (nem extra szűz)

1,5 ek vaj
5 dkg dióbél
1 gerezd fokhagyma
1 egész citrom
1 kis csokor petrezselyem

A csirkemell filéből szeleteket vágunk. Egy tálban összekeverjük az olívaolajat a lecsipegetett rozmaringlevélkékkel, a sóval és a borssal, majd a hússzeleteket ebben átforgatjuk. Kis időre lefóliázva betehetjük a hűtőszekrénybe, hogy jobban átjárják az ízek. Ezalatt a fokhagymát összezúzzuk, a dióbelet egészen apróra daraboljuk, a citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, míg a petrezselymet finomra aprítjuk.

Egy serpenyőt felforrósítunk, melyben a csirkemell szeleteket – oldalanként 3-3 percig – megsütjük. Ügyeljünk az időre, ekkor még a hús nem engedi ki a levét, finom, szaftos marad. Tegyük rá a vajat és a dióbelet, kezdjük el pirítani. Ezután jöhet a fokhagyma, amivel további fél percig pirítjuk. Ekkor öntsük rá a reszelt citromhéjjal elkevert citromlevet. Időnként átforgatva, kis hőfokon pároljuk együtt 8-10 percig. Hintsük meg a petrezselyemmel, forgassuk át, végül még forrón adjuk asztalra.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo