5 db kápia paprika
1 db paradicsom
2 ek paradicsompüré (domates salçası)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
3 ek vaj
2-3 ek olívaolaj
4-5 pohár víz (vagy húsleves)
Só, bors, paprikapehely, menta
A paprikákat forró sütőben, esetleg gázláng fölött kissé szenesre sütjük. Beletesszük egy zacskóba, hogy könnyebben lejöjjön majd a héja, pár percig benne hagyjuk. Kicsumázzuk, héját lehúzzuk, feldaraboljuk. A paradicsomot tetszés szerint megsüthetjük a paprika mellett is, vagy, leforrázás és hűtés után lehúzzuk a héját, feldaraboljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A vajat és az olajat feltesszük egy fazékban, megdinszteljük rajta a vöröshagymát. Beledobjuk a fokhagymát, azzal együtt egy-két percig pirítjuk. Meghintjük liszttel és folytatjuk a pirítást. Ekkor adjuk hozzá a paradicsompürét és a felkockázott paradicsomot. Folyamatosan kavargassuk, mert könnyen odaéghet. Beletesszük a kápia paprikát, alaposan elkeverjük, végül felöntjük a vízzel (vagy húslével). Addig főzzük, míg a paprika teljesen meg nem puhul.
Levesünket sózzuk, fűszerezzük. Botmixer segítségével leturmixoljuk. Forrón tálaljuk, paprikapehellyel, mentával meghintve. Pár szem pirított dióbelet adhatunk hozzá levesbetétnek.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo