Gün Benderli Togay 1930-ban született Isztambulban. Az 1940-es évek végén baloldali nézetei miatt férjével együtt elhagyni kényszerült a szabadságjogokban szűkölködő Törökországot. Isztambulban meg – kezdett jogi tanulmányait a párizsi Sorbonne egyetemen folytatta, majd Nâzım Hikmet, a világhírű török költő javaslatára a házaspár az 1950- es évek elején Budapestre érkezett, és a Magyar Rádió török adásainak munkatársa lett. Gün Benderli Togay több mint harminc esztendeig végzett programszerkesztői és műsorvezetői munkát. Fordítóként is jelentős, általa váltak ismertté Törökországban a kortárs magyar irodalom legjelesebb képviselői. Emellett a Magyar–török, illetve a Török–magyar szótár négyfős szerzői csapatának is tagja volt. Visszaemlékezéseit a Su Başında Durmuşuz (A víz mellett álltunk) című kötetben adta közre (2003). Önéletrajzában részletesen beszámol fordulatos életútjáról, utazásairól és barátairól, akiket a világ számtalan országában ismert meg. Műfordítói, szótárkészítői és rádiós munkásságáért, a magyar–török kapcsolatok szolgálatáért, kultúránk törökországi megismertetéséért Pro Cultura Hungarica díjban részesült 2013-ban. E könyve – miként bevezetőjében írja – szakácskönyvnek indult, mégis több lett, hiszen minden receptjéhez egy-egy országban szerzett élménye, barátai sorsa vagy néhány érdekes történet tartozik.
Kiadás éve: 2019
Terjedelem: 244 oldal
Kötés: kartonált
Formátum: A/5
ISBN 978-963-456-045-6
Forrás: www.balassikiado.hu