Az autentikus török reggeli négy órán át tart és forró, csípős bárányleves is van benne. Kipróbáltuk, sőt, a zseniális reggeli desszert receptjét rekonstruáltuk is.
A Török Kulturális Intézet által szervezett tradicionális gaziantepi reggelin próbáltuk ki, milyen lehet egy négyórás, hatfogásos lakomával indítani a napot. Az aluljáróban vásárolt, metrón elnyammogott pogácsához szokott rohanó, kapkodó magyarnak nagyon szokatlan reggel kilenctől délig folyamatosan enni, közben teázgatni, lábat lógatni és úgy általában semmi sem tenni.
Szokatlan, de egyáltalán nem rossz, és a körülöttünk reggeliző török családok és sajtokkal a kezükben körbe rohangáló gyerekek természetességét nézve ennek a szokásnak a hétköznapokba való beiktatása igenis életszerű.
Kávéház, utcabál
A Török Kulturális Intézet egy egész hónapot szentel a török gasztronómiának: főzőiskolákat, kávéházi esteket és egy utcabált is rendeznek. Ez utóbbin bárki részt vehet május 30-án. A szakmai hátteret a Konyhafőnök című tévéműsorból sokak számára bizonyára ismert Nuray Attilla biztosította: az általunk végigkóstolt autentikus reggeli fogásait ő készítette és mutatta be nekünk egyenként.
Egy szívünkhöz közel álló hagyomány
A török hagyomány szerint a házasságkötés reggelén a vőlegény családja gazdag reggelit küld a menyasszony családjának. Szerintünk nincs szebb szerelmi vallomás annál, amit étellel fejeznek ki, különösen, ha ez egy többfogásos reggeli.