4 db tojás
100 g teavaj vagy margarin
1 pohár víz
1,5 pohár liszt
Krémhez:
1,5 pohár tej
2,5 púpozott evőkanál liszt
1 kávéscsésze vagy török teás pohár cukor
1 csomag vaníliás cukor
Csokoládé szósz:
80 g étcsokoládé (táblás is jó)
100 g tejszín
Elkészítés:
A vajat vagy margarint serpenyőben megolvasztjuk és hozzáöntjük a vizet, felforraljuk. A lisztet állandó kavargatás mellett, lassan adagoljuk hozzá. Sűrűsödés után levesszük a tűzről és meghűtjük. A tojásokat egyesével hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. Ha a tészta összeállt, tojás nagyságú darabokból megformázzuk a henger alakú sütit (ezt sütés után majd félbe vágjuk). Ha nem megy formazsákot is használhatunk. Sütőpapírra fektetjük őket és előmelegített sütőben 140 fokon sütjük. Ha a teteje egy picit megbarnult és a tészta enyhén megszáradt, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítése:
Egy lábosban a lisztet, tejet, cukrot állandó keverés mellett felfőzzük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A besűrűsödés után további 1-2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Várunk egy kicsit, amíg meghűl.
Ezt követően a henger alakú tésztákat kettévágjuk, az alsó részére felviszünk egy keveset a krémből és rátapasztjuk a tetejét. Az összeset megtöltjük.
Csokoládé szósz elkészítése:
Egy kisebb edénybe beleöntjük a tejszínt, melegítjük, de nem főzzük fel. A táblás csokit eltörjük kis darabokra és hozzáadjuk a tejszínhez. Amikor a csoki teljesen elolvadt, levesszük a tűzről és forrón ráöntjük a kis ekler sütik tetejére.
Afiyet Olsun! 🙂
2013-05-21
Nushe