2 kg birsalma
6 pohár cukor ( aki nem szereti nagyon édesen, annak elég 4-5 pohár is)
7-8 szem szegfűszeg
1 db citrom leve
7 pohár víz
Elkészítés:
A birsalmákat alaposan megmossuk, majd meghámozzuk és felkockázzuk.
Egy nagy edényben (legalább 3 literes) tesszük a felkockázott birsalmát és felöntjük vízzel. Hozzáadunk 3-4 db birsalma magot és 7-8 szem szegfűszeget. Közepes lángon forrásig főzzük. Amikor forrni kezd forrni, hozzáadjuk a cukrot. Üvegesedésig főzzük tovább, miközben folyamatosan kevergetjük. Ez a fajta lekvár soha nem lesz klasszikus értelemben vett sűrű! Amikor sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a citrom levét, 1-2 percig még főzzük, végül levesszük a tűzről. Minél tovább főzzük a lekvárt, kihűlés után annál sűrűbbé válik a leve. Ha lehűlt, üvegekbe töltjük.
Afiyet olsun!
2013-04-21
Nushe