A TasteAtlas (Ízatlasz) gasztronómiai portál célja, hogy bemutassa az egyes nemzetek hagyományos receptjeit és legjobb éttermeit. Korábban – az interneten szavazók véleménye alapján – egyes országok legjobb ételeiről készítettek listát. A meglepő eredményt – hiszen sem a kebab, sem a döner nem volt az elsők között – a Türkinfo is bemutatta Önöknek.
Azonnal más képet kapunk, ha az egy-egy nemzetre jellemző, hagyományos ételeket vizsgáljuk. A gasztronómiai portál 2020-ban a világ legjobb tradicionális ételeit pontozta, és azt is megadta, hogy az adott ételt melyik étteremben készítik a legfinomabban.
Lássuk akkor, mit és hol kell megkóstolni, ha tradicionális török ételt szeretnénk enni!
A teljes lista előkelő második helyét – az olasz margarita pizza után – szerezte meg az Adana kebab. Ez a nyárson sült, fűszeres darált húsból készült étel a húsételek fővárosából, Adanából származik, ám országszerte készítik azt, sőt még a 2018-as Oscar díszvacsora menüjében is szerepelt.
Ajánlott kóstolóhely: Zübeyir Ocakbaşı (Beyoğlu/Isztambul)
Türkinfo recept ITT
Még mindig a százas lista legelején járunk, és az ötödik helyen ismét egy török étel: döner kebab. Ki ne ismerné? Akár egy ausztriai kis faluban járunk, akár a világváros, New York utcáin, akkor is hamar találni fogunk egy dönerest, aki hatalmas késével vágja le a papírvékony hússzeleteket.
Ajánlott kóstolóhely: Bayramoğlu Döner (Beykoz, Isztambul)
Türkinfo leírás ITT
A 10. és a 11. helyen egymás mellett két török ételt is találunk. A sarma és a dolma: két töltelékes ételféle. A nevek eredete a készítés módjából ered, és inkább egy módszert, egy ételcsoportot jelent mint egyetlen ételt: a sarmak szó jelentése tekerni, a doldurmak szó pedig azt jelenti, hogy tölteni.
Kezdjük a sarmával: káposztalevelekbe töltött fűszeres húst jelent hagyományosan. Igazi téli étel a török konyhában. A töltött káposzta történetéről a Türkinfon is olvashatnak. Mivel az Oszmán Birodalom időszakából származik, így az egész Balkánon elterjedt. Ezért nem lepődhetünk meg azon, hogy a legkiválóbb sarmát – az internetes szavazás szerint – nem Törökországban készítik.
Ajánlott kóstolóhely: Caru’ cu Bere (Bukarest/Románia)
Türkinfo recept a szőlőleveles verzióról ITT
A TasteAtlas 11. helyezettje a dolma. Időnként olívásan főzik, ilyenkor rizzsel töltik meg a zöldségeket, de készülhet – leginkább télen – fűszeres darált hússal is. A töltelék kerülhet paprikába, padlizsánba, tökbe, articsókába is.
Ajánlott kóstolóhely: Asitane Restaurant (Fatih/Isztambul)
Türkinfo recept ITT és ITT
A 20. helyezett egy olyan étel, melyet ehetünk étteremben vagy akár az utcán egy fél kenyérbe téve, de otthon is nagy kedvenc: ez a köfte. Legegyszerűbben azt mondhatjuk, hogy a magyar fasírtra hasonlít, azonban sokkal bonyolultabb ennél: ugyanis ahány város annyi köfte van Törökországban. Változik a forma, a köret, a tálalás módja. Sok helyen grillezik, máshol paradicsomos szószban főzik. A hagyományos köfte azonban grillen sül, körete sült zöldség, de legjobb hozzá a fehérbab-saláta, utána pedig egy pohár ayran.
Ajánlott kóstolóhely: Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta (Fatih/Isztambul)
Türkinfo recept sem egyetlen leírást jelent, böngészhetnek közöttük ITT
Legyünk büszkék rá, hogy két magyar étel is felkerült a legjobb hagyományos ételek listájára. A gulyás a 39. legjobb tradicionális fogás, és a szavazók szerint a legfinomabban a Kiadó Kocsmában főzik, a VI. kerületi Jókai utcában. A paprikás csirke pedig a 88. helyen szerepel a világ ételei között, amit a Pest-Buda Bistróban érdemes kipróbálni a Budai várban.
Az információk forrása, illetve a teljes lista TasteAtlas oldalán található meg, azt is érdemes böngészni, hogy kalandozhassunk kicsit a világban. Önök szerint mi kerülhetett volna még rá?
Erdem Éva – Türkinfo