A Török tükör érdeme az uniós díj

horvath_vikA pécsi író, Horváth Viktor európai irodalmi díjaat kapott. Élni fog a nemzetközi elismerés lehetőségeivel.

Mint ahogy arról tegnap beszámoltunk, a frankfurti könyvvásáron kiosztották az Európai Unió legjobb új vagy feltörekvő szerzőinek járó 2012-es európai irodalmi díjakat. A tucatnyi jutalmazott egyetlen magyarja a pécsi Horváth Viktor. Az írót egy most kezdődő több hónapos külföldi út előtt értük el, és a nemzetközi siker várható hatásairól kérdeztük.

– Hogy értékeli az elismerést?

– Nagyon örülök neki és különösen fontos nekem, hogy a díj az Európai Unió díja. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy minden díjazottat a saját nemzetének zsűrije terjesztett fel, tehát ez hazai elismerés is, amitől a dolog még szebb és még jobb.

Van már olyan magyar író, aki elnyerte ezt a kitüntetést?

– Fiatal díj, eddig egy magyar kapta meg, Szécsi Noémi.

– Mi alapján került fel a jelöltek listájára? Eddigi pályafutásáról, összes művéről szól a díj, vagy kiemelt szerepe van a Török tükör című regényének?

– Egyértelműen a Török tükör érdeme.

– Mivel jár ez nemzetközi vonatkozásban? Miként él az ezzel járó előnyökkel?

– Gondolom, a külföldi kiadók követik az ilyesmit, tehát javulnak a munkáim külföldi kiadásának esélyei. Élni pedig úgy próbálok vele, hogy simán csak élek, tehát ha a díjat adó intézmények, kiadók találkozókat, beszélgetéseket, utakat szerveznek, azokon részt veszek, ez így normális.

– A hétvégét már külföldön tölti. Hová utazik?

– Pozsonyban töltök három hónapot a Visegrád Residence ösztöndíjjal. Ez egy nagyon jó kis ösztöndíj, de semmi köze nincs az EU díjához.

– Hogyan összegezné röviden a prózaírással, a verseléssel, a versfordítással kapcsolatos ars poeticáját?

– Lehet, hogy ahhoz nem vagyok elég tehetséges, hogy néhány mondatban vázolni tudnám. Magas fokú kiérleltség kell ahhoz, hogy ilyesmit tömören összefoglaljak. Ami tömör, az lírai. Az oktatással kapcsolatos ötletemet tudom viszonylag tömören megfogalmazni: vigyük vissza az irodalom oktatásába az írást, tehát a dolog csinálását. Rendszerszerűen, ahogy az évszázadokon át történt, és ahogy a többi művészeti ágban máig történik. Úgy gondolom, az alkotáselvű tanítás a menekülési útvonal.

– Mennyire változtatja meg egy ilyen díj az írói céljait?

– Semennyire. Remélem. De a kérdés jó, nem árt óvatosnak lenni.

2012-10-12
bama.hu