Mozaikképek kerültek elő Zeugma antik görög városkából Törökországban

zeugma_2Régészek három új mozaikképet tártak fel Zeugma antik görög városkában, a mostani Dél-Törökország területén, közel a szíriai határhoz.

Zeugma ókori görög várost I. Szeleukosz Nikatór, Nagy Sándor egyik hadvezére alapította i.e. 300 körül, a települést mintegy 80 ezren lakták fénykorában.

Zeugma 80 százaléka ma víz alatt áll, a területet a közeli duzzasztógát építési munkálatainak megkezdését követően árasztották el.

A feltárt mozaikképek kitűnő állapotban maradtak fenn, valamikor az i.e. 2. században készültek.

Az első mozaikképen a kilenc múzsa portréja látható. A kép eredetileg egy ház tágas szobáját díszítette, a régészek „Múzsák Házának” keresztelték el a helyet. A kép középpontjában Kalliopé múzsa található, akit körülvesznek a testvérei. Isiodos görög költő szerint a múzsák közül Kalliopé, az epikus költészet és a művészetek múzsája volt a legnagyszerűbb.

A második mozaikkép a görög mitológiából ismert Ókeanoszt és Thétüszt ábrázolja. Ami nagyon különlegessé teszi a képet, az egyrészt az élénk színek használata, másrészt a hősök arcának szép kidolgozása. A szakértők szerint kifejezetten ehhez a képhez gyártott üvegmozaik darabkákat használtak a kép készítésekor.

Egy másik, kisebb méretű mozaikképet is találtak, amely egy fiatalembert ábrázol és szintén jó állapotban került elő.

Forrás: Greek Reporter

2014-11-24
Fordította: K. Tengeri Dalma