Az elfeledett török hőst imádták a magyarok

A török várkapitány, akit bálványoztak a magyar huszárok. És mindezt úgy, hogy a német császár volt a keresztapja. Élni tudni kell!

Hát, Csonka bég sem panaszkodhatott arra, hogy unalmas időkben élt volna, kedves Tanítványaim. A kis Mehmet Çolak a mai Bosznia területén született 400 évvel ezelőtt, ahol ősei valaha keresztényként tengették napjaikat. Azonban a Török Birodalom előretörésével a család úgy találta, hogy mindenkinek jobb lesz, ha a békesség kedvéért ők is muzulmán hitre térnek. Mehmet tehát már hithű muzulmánként látta meg a napvilágot és a kezdetektől fogva sejteni lehetett, hogy óriási karrier vár rá. Ha másért nem, hát azért, mert rokonai négyévesen a távoli és egzotikus Magyarországra küldték tanulni.

Csonka bég ígéretes karrierje

A tehetséges gyereket rögtön pártfogásába vette a budai pasa és Mehmet hamarosan kisebb hírnevet szerzett magának remek lovagló és kardforgató képességeivel. Az új hazáját is hamar megkedvelte, szpáhiként nem csak a háborúkban jeleskedett, hanem Vác környékén saját faluja és „magyar módra” kialakított takaros gazdasága is volt szőlővel, mindennel. Mi kell még? Bár a bal kézfejét elvesztette a sok csata valamelyikében, Csonka bég nyert cserébe egy szép fiatal feleséget, egy vasgyúró kisfiút és a ranglétra következő fokán már a Nógrádi vár kapitánysága is megtalálta. Egy rövid történelmi pillanatig minden tökéletesnek látszott.

De a 17. századi Magyarországon mindenki érezte a változás szelét. Az ország maradványaiért a felszínen is dúltak a Habsburgok és a törökök közti fegyveres harcok, a háttérben viszont, ha lehet még hevesebb politikai csatározások zajlottak. A törökök és a magyarok között is köztiszteletnek örvendő és mindkét nyelvet remekül beszélő Csonka bég a diplomáciai tárgyalások sűrűjében találta magát és kiválóan alkalmasnak is bizonyult a feladatra. Mehmet komolyan összebarátkozott a nagyhatalmú Thököly Imrével és mélyen meg volt róla győződve, hogy a magyarok és a törökök egymás baráti támogatásával majd egyszer s mindenkorra kiűzik a gonosz Habsburgokat a sokat szenvedett muzulmán barát országból (ez lenne Magyarország, ugye).

Képzelhetitek Csonka bég csalódottságát kedves Tanítványaim, amikor szembesült vele, hogy a török-magyar közös paradicsomból bizony mégsem lesz semmi. Így amikor már szorult a hurok az Oszmán Birodalom nyaka körül, Csonka bég is behúzódott Budára, hogy régi pártfogója, a budai pasa segítségére siessen a mindent eldöntő ostrom során, amíg csak végleg menthetetlenné nem vált a helyzet. Mehmed szerencséjére jól ismerte a magyar szokásjogot és tudta, hogy ha a magyaroknak adja meg magát, akkor egyenesen a király fogságába kerül – és abban a pillanatban ez látszott a legokosabb megoldásnak.

Folytatás >>>

Forrás: tanarno.cafeblog.hu