Híres emberek magánélete: Inönü, Refik Saydam, Szaradzsoglu

(Megjelent: Híres emberek magánélete – Bulvár- 1940 Augusztus)

A török köztársaság második elnöke, İsmet İnönü, sokszázados katonanemzetség sarja. Mint az új honalapító, Mustafa Kamel munkatársai mind egy szálig, ő is tengerparton született, Izmirben, a régebbi Szmirnában, ahonnan a múlt század közepe óta a török szabadságmozgalmak, forradalmak, katonai lázadások elindultak. İnönü elnök, akinek most ünnepelték 36-ik születésnapját, már ifjú korában a hadsereg legképzetebb tüzértisztjének számitott, pályáfutására európai fogalmak szerint kevés a példa: 30 éves korában már a 4. hadtest vezénylő-tábornoka.

Az első világháborút követő török függetlenségi harc első pillantásától Mustafa Kemal táborkarának főnöke, legmeghittebb barátja és a forradalmi csapatok 1921 őszén döntő győzelmének diadalmas hadvezére. Amikor Törökországban a családneveket bevezették, Mustafa Kemal leghűségesebb hívét, Izmét basát azzal tüntette ki, hogy a győzelem emlékére az ,,Inönü” nevet adományozta számára. Atatürk első kormányának İsmet İnönü a külügyminisztere, majd több mint egy évtizedig a kormány elnöke.

Atatürk halála után, 1938. november 11-én a nemzetgyülés egyhangúlag a köztársaság elnökévé választotta. Törökország második diktátora magas, karcsú férfiú, hófehér hajjal, koromfekete bajusszal. Makulátlan és puritán életmódja, boldog és zavartalan családi élete közmondásos. Egyetlen szenvedélye a lovasport, ifjú tüzértiszt korában részt vett német, svájci és holland katonai lovasversenyeken és díjugratásokon. A felesége, Madame Inönü, elragadó dáma, aki a török nevelés terén szerzett igen nagy érdemeket. Három gyermekük van, két fiú és egy leány. Az elnök legbensőbb bizalmasa és legbefolyásosabb tanácsadója,

dr. Refik Saydam török miniszterelnök öt évig a párizsi, müncheni, brüsszeli, bécsi és budapesti klinikákat látogatta, hogy tovább képezze magát életpályáján. Az első világháboru utolsó éveiben már a török hadsereg egészségügyi főfelőgyelője. 1919-ben Mustafa Kemallal együtt indul Anatóliába, hogy a helyőrségek élére állva megdöntsék a régi oszmán birodalmat. Refik Saydam 1921-től 1938-ig Atatürk egészségügyi minisztere. Az ő reformtervei alapján szervezik át Törökországban közegészségügyeit. Közben a kórbonctan és a higiénia előadó professzora az orvosegyetemen. 1939 januárja óta miniszterelnök. Egyszerű, földszintes házban lakik Ankara külvárosában, a kishivatalnokok negyedében. Két passziója van: az egyik a könyv (négyszobás lakóházának három szobája könyvtár) a másik a kávéfogyasztása, 30-60 csésze török kávét iszik naponta. A török miniszterelnök 60 éves, kissé elhízott, borotvált arcú kopasz, rengő vállú férfiú, rettenetes munkabírása és kérlelhetetlen szigorúsága egyformán legendás.

Középen Refik Saydam
Forrás: mustafakemalim.com

Inönü kormányának ,,Benjámin”-ja Sükrü Szaradcsoglu, az 53éves külügyminiszter. Ő is a tengerpartról, Szmirnáról való, ahol mint számtantanár, majd a kereskedelmi iskola igazgatója kezdi pályafutását. A lőweni és genfi egyetemen politikai és közgazdasági tanulmányokat folytat.

Képen: Mehmet Şükrü Saracoğlu és a felesége
Forrás: wikimedia

A forradalom hirére Jénából tér vissza hazájába, ahol az első nemzetgyülésen szülőföldjének, Szmiriának a képviselője. Hamarosan kiemelkedik az uj emberek sokaságából: ő az uj parlament legjobb szónoka. Mustafa Kemal rábizza a közoktatásügyi reformok tűzön-vízen keresztül való végrehajtását, majd kultuszminiszterévé nevezi ki. Szaradcsogu elnöke annak a bizottságnak, amely kicseréli a török-görög népességet. Amerikába és Franciaországba már mint pénzügyminiszter utazik, visszatérése után a már nagybeteg Atatűrk utolsó kinevezési okmánya Szaradcsoga külügyminisztersége.

Ő ma a nemzetgyülés legnépszerübb politikusa, az uralkodó és a kormányzó-párt vezére. Mint a tengerparti törökök általában, magasnövésű, arcformája, megjelenése, magatartása teljesen nyugateurópai. Főpassziója a sakkjáték. Az ankarai külügyminisztériumban, a török főváros legfényüzőbb negyedében lakik.

Forrás: www.huszadikszazad.hu