Londonban és Törökországban élő magyarok hiába keresték a boltban a megszokott túrót. Egy ciprusi srác nálunk ismerkedett meg a fogalommal, tíz zacskóval repült haza. Túrókörkép.
Törökország
„Egy év alatt szinte minden tejterméket kipróbáltam, ami kapható, de túróval nem találkoztam – számolt be nekünk Judit, aki ösztöndíjjal tanult Törökországban. – Joghurt van rengeteg, és valami, ami a tejfölhöz hasonló, de édesebb, és rengeteg fehér sajt.”
Máshol más a túró
„Abban a formában máshol nem létezik túró, ahogy mi használjuk – összegezte a helyzetet Harmath Csaba, a Nők Lapja Café gasztroszakértője. – Külföldön úgy kerül piacra, mintha tejfölös túró volna, a miénk sokkal szárazabb. A németek túrója viszonylag közel áll a miénkhez, van benne rögösség, de nem olyan száraz. Erdélyben létezik még a zsendice, de az savóból készül, nem tejből. A törökök pedig túrószerű friss sajtot készítenek, de az már sokkal keményebb, mint a mi túrónk.”
Hogy a rögös túró kifejezést legfeljebb a szomszédaink értik, azt a túró rudi terjeszkedése is jelzi: míg Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban el tudják adni, nyugatabbra és délebbre képtelenek értelmezni.
2012-08-14