1 pohár (2 dl-es) apró szemű bulgur
3 db közepes burgonya
3 gerezd zúzott fokhagyma
½ citrom leve
1 pohár forró víz
2-3 ek étolaj
1 ek paprikakrém
2 ek paradicsompüré
3-4 szál petrezselyem
1 tk szárított menta
Só, bors
A közepébe:
1,5 vizespohár natúr joghurt (török, görög jó, egyéb fajta legyen jól kicsöpögtetve)
3 gerezd zúzott fokhagyma
Só
A tetejére:
1 tk szárított menta
1 tk pirospaprika (ha van, paprikapehely)
1 ek étolaj
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, lereszeljük. A forró vízhez adjuk a citromlevet, majd ráöntjük a bulgurra, melyet ezután lefedünk.
Amíg a bulgur a vizet magába szívja, a paprika- és a paradicsompürét az étolajon egy serpenyőben kissé megpirítjuk, míg az illata intenzívebb nem lesz. Ekkor rátesszük az összezúzott fokhagymát, azzal tovább pirítjuk 1-2 percig, majd levesszük a tűzhelyről.
Összekeverjük a bulgurt a burgonyával és a szafttal, sózzuk, borsozzuk, mentával fűszerezzük. A petrezselymet finomra vágjuk. Én adtam hozzá két szál felaprított újhagymát is – illik bele. Alaposan összegyúrjuk.
A kész masszából kb. tojásnyi darabokat tépünk, kigömbölyítjük, majd ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe. Tálra helyezzük őket. A joghurtba keverjük a zúzott fokhagymát és a sót, majd a csónakocskák közepébe teszünk kb. egy-egy teáskanálnyit a töltelékből.
Utolsó lépésként a kanálnyi olajon, kis lángon megfuttatjuk a paprikát és a mentát, vigyázva, hogy ne pirítsuk túl, mert keserű lehet. A csónakocskák töltelékére csurgatunk belőle egy kávéskanálnyit, majd tálalás előtt tetszés szerint, pl. csemegeuborkával díszíthetjük.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo