Törökország a gyógyászati turizmus egyik kulcsszereplője

eu_turizmusTörökország lett a gyógyászati turizmus egyik legkedveltebb úti célja – ezt mutatják azok a legfrissebb adatok, melyek szerint a hatodik helyen szerepel a világranglistán.
A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legutóbbi adatai szerint tavaly hozzávetőlegesen 35 millió turista érkezett az országba, ebből 188 095 fő részesült olyan sebészeti beavatkozásban, mint hajátültetés, zsírleszívás vagy rákbetegségekkel kapcsolatos kezelés.

A Törökországot gyógyászati céllal felkereső turisták száma 2014 első hat hónapjában elérte a 162 445 főt, az ebből származó árbevétel 328 millió dollárt tett ki, mely a turisták által elköltött összegekhez képest is igen magas.
„Jelenleg több mint ezer beteg utazik Törökországba minden évben, hogy igénybe vegye az egészségügyi szolgáltatásainkat” – mondta Fatih Öztürk a VisitandCare.com projektvezetője. A VisitandCare.com az európai orvosok és közel-keleti páciensek egymásra találásában működik közre.

„A betegek többnyire a nyugat-európai országokból – az Egyesült Királyságból, Németországból és Hollandiából -, valamint Líbiából és az Egyesült Arab Emírségekből érkeznek”- nyilatkozta Öztürk az ügyfélkör kapcsán. Elmondása szerint több tényező is közrejátszik abban, hogy Törökország ilyen vonzerővel bír a külföldi klientúra számára.

„Azok az emberek, akik leterhelt egészségügyi rendszerrel működő országokból érkeznek, élvezik annak az előnyét, hogy kiválaszthatják a műtétjük időpontját, és akár 40-70%-ot is megtakaríthatnak a költségekből az európai árakhoz képest. A kevésbé fejlett országokból érkezőket a képzett nyugati orvosok és a széles körben elérhető magán egészségügyi szolgáltatások vonzzák.”- mondta Öztürk, emellett Törökország jelentős idegenforgalmi célpont is.

A török Egészségügyi Minisztérium szerint az egészségturizmus szempontjából TO nagy előnye az ország kedvező földrajzi fekvése.

„Ahhoz, hogy kiszolgálják a változó hazai igényeket, valamint előnyre tegyenek szert az egészségturizmusban, magánkórházak és egészségügyi központok jöttek létre az ország egész területén. A szektor jelentős fejlődésen ment keresztül, és felvette a versenyt olyan országokkal, mint India, Malajzia, Thaiföld és Magyarország, amelyek erős iramot diktálnak a versenyben.”- derül ki a minisztérium egy 2012-es értékeléséből.

Olyan külföldi intézetek fektettek be pénzt Törökország egészségügyi ágazatába, mint a maláj szuverén alap, a Khazanah Nasional, a katari Első Befektetési Bank, az Argus Capital Partners vagy a Világbank Nemzetközi Gazdasági Csoportja (IFC).

A köz- és magánegyüttműködés (PPP) lehetőségeit is bevonva Törökország orvosi rendelőket épít, melyek bérleti jogát a magánszektor cégeinek adja, akik 25 évre vállalják azok működtetését.

Özden Şener, az Ankarai Orvosi Szakszervezet elnöke szerint azok a nyugati országokból érkező betegek, akiknek az egészségbiztosítása nem terjed ki a fogszabályozásra és a kozmetikai sebészetre, Törökországot részesítik előnyben az olcsó kezelési költségek és a megfizethető nyaralási lehetőségek miatt. Şener azt is hozzátette, hogy sok beteg érkezik a háború sújtotta országokból, Szíriából, Líbiából és Palesztinából, amely néha jelentősen megterheli az egészségügyi rendszert, az orvosoknak sokszor több mint száz beteget kell ellátniuk naponta.

A Török Statisztikai Intézet adatai szerint Törökországban a turizmusból származó bevételek 7,9%-al nőttek 2014. második negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest, elérve ezzel a 9 milliárd dollárt. A bevételek 84,5%-át a külföldi vendégek adják, a fennmaradó részt pedig a külföldön élő török állampolgárok teszik hozzá.

„Törökország vizsgálja annak a lehetőségét, hogy külföldi orvosokkal töltse fel a közkórházak megüresedett helyeit, a görög szakemberek például mindenképpen fontos prioritást élveznének.” – nyilatkozta Mehmet Müezzinoğlu egészségügyi miniszter, mindeközben a magánkórházak már most is alkalmaznak külföldi orvosokat.

Forrás: Hürriyet Daily News

Fordította: Oláh Ferenc