Bármilyen nehéz is volt felkelni, egy pillanatig sem tétováztam, hogy útnak induljak a hajnali 6-kor induló isztambuli járattal Trákiába. Már alig vártuk, hogy felfedezzük Edirne, Tekirdağ és Kırklareli gasztronómiai, történelmi és természeti kincseit. Alig 2 hónappal ezelőtt már jártam Rodostóban a Trákia Borverseny idején. Akkor meg sem álltam Şarköyig és Gallipoliig. Minden alkalommal, mikor ezen a még kevéssé ismert területen járok, rádöbbenek, hogy sokkal gyakrabban kellene jönnöm ide.
A Trákia Turisztikai Útvonal Terv egy újonnan elindított projekt, amelyet a Trákia Fejlesztési Ügynökség kezdeményezett a Trákia Egyetem, a helyi turisztikai és kulturális igazgatóságok, a helyi önkormányzatok, a Trákia Turisztikai Egyesület valamint a három legnagyobb város (Edirne, Kırklareli és Rodostó) bevonásával. A vezetési feladatokat egy akadémiai csapat látja el Nilüfer Vatansever Toylan felügyeletével (Kırklareli Egyetem), amelyet a Trakya és Namık Kemal Egyetemekkel közösen lát el. A projekt célja több olyan alprojekt elindítása is, mely az eddig méltatlanul mellőzött területet vonzóbbá teszi a látogatók számára. Az aprócska európai országrész pedig valóban számos érdekességet tartogat.
Már maga az elhelyezkedése is rendkívül különleges, hiszen három tenger által körülhatárolt, ezáltal bárki könnyedén néhány óra alatt megtalálhatja a számára ideális strandot.
Az Észak-Égei-, a Márvány- és a Fekete-tenger partjai az egész országrész mentén korlátlan fürdőzési lehetőséget biztosítanak. Vidéki tájai szintén rendkívüli sokféleséget rejtenek. A lankás Trákiát feltűnő sárga virágtakaró borítja be tavasszal a repce virágzásának idején. Ebből a növényből készül az itt újdonságnak számító repceolaj. A másik olajféle a szépséges napraforgó, ami vidám színével szintén élénksárgára festi a mezőket. Mintha csak egy megelevenedett Van Gogh festményben sétálnál. Trákia déli partjait olajfaligetek ezüstös csillogása borítja be, az olívaolaj frissítő zöld színével megkoronázva. A szezámmag fáradságos betakarításáról is szeretnék említést tenni, melynek szemtanúja is lehettem. A szőlő és gyümölcs ültetvényeken csodálatosan egymásba fonódik a természet és a gasztronómia, különösen a cseresznye szedés időszakában. Mondanom sem kell, hogy a szüreti időszakokat mindig fesztiválok és más formaságok jellemzik, melyből az ínycsiklandó ételek sem hiányozhatnak.
A természeti kincsek nem merülnek ki annyiban, hogy a gyönyörű nevezetességek között elszórva megjelenik egy-egy szőlőültetvény vagy csendes tengerpart: a hely egyik gyöngyszeme az İğneada Longoz Ormanı (Ártéri Erdő Nemzeti Park) Kırklareliben. Az erdő medencéjében rendkívül ritka mocsaras-lápos-, tavas-patakos ökoszisztéma alakult ki a rendszeres árvizek következtében. A jelenség valódi ambivalenciáját a szomszédos Fekete-tenger parti homokdűnék jelentik.
Ez a páratlan egyediség Sinan híres oszmán építész csodálatos munkáiban is megjelenik. Az ő nevéhez fűződik és egyben egyik utolsó alkotása is a jól ismert Szelim-mecset Edirnében. A területet már önmagában a művész munkásságának megismeréséért is megérné felfedezni. A korábban említett projekt 4 fő szempont szerint kategorizálja a látnivalókat: gasztronómia, természet, történelem és a hit.
A legutolsó csoportban egyértelműen Edirne vezet: a frissen felújított zsinagógával, bahái házzal (a bahái Perzsiában, a XIX. században létrejött egyistenhívő vallás – a szerk.), mecsetekkel és templomokkal. Habár a várost főleg a magával ragadó Szelim mecset és a híres ropogós sült máj miatt keresik fel, ennél jóval több szépséget tartogat.
Lehetőségünk nyílt részt venni egy vacsorán, melynek házigazdái a barátságos edirnei polgármester, Recep Gürkan és a kormányzó, Günay Özdemir voltak. Asztalunkon olyan kevéssé ismert, de annál izgalmasabb fogásokat tálaltak, mint a vadkacsa gombóc, sült májtasakok fűszeres rizzsel fátyolhájban, lassan sütött báránynyak sárgabarackkal és fügével, bársonyos mandulaleves, valamint a marcipán falatkák, amit a kávéhoz kínáltak. A terület gasztronómiai öröksége egészen rendkívüli.
Hazafelé menet azon kaptam magam, hogy máris a visszatérésemet tervezgetem. Nem is kérdés, hogy még többet fel kell fedeznem az ételek és termékek e gazdag kavalkádjából.
A végére még egy fontos megjegyzés: Ankarából talán könnyebb megközelíteni Trákiát, mint Isztambulból. Onnan ugyanis közvetlen járatok indulnak a Çorlu repülőtérre, mindössze néhány órás kényelmes utat biztosítva. Ideális lehetőség lehet, hogy kiszabadulj Anatólia síkságaiból egy hétvégére, és egyben a legközelebbi, hogy átjuss Európába.
Heti harapnivalók
A hét receptje: A hét receptjét Ali Çakır a Trákia Slow Food konvívium vezetője által szerkesztett szakácskönyvből merítettem. A recept igazán egyszerű, a kulcsa az összetevőiben van, egészen pontosan a páratlan sisliobai tökben.
Fogj belőle egy közepes méretűt és vág fel nagyobb darabokra. A kemény héját távolítsd el. Körülbelül 3 kg-nyi mennyiségre lesz szükség. Áztasd be a tökszeleteket meszes vízbe néhány órára, majd alaposan mosd meg őket. Tegyél egy nagy edénybe 2 liternyi szőlőmelaszt (pekmezt) 400 ml vízzel felhígítva, majd tedd fel főni. Add hozzá a tökszeleteket, és főzd készre. Ennyire egyszerű!
A hét desszertje: Edirnében még a szappanokat is a zamatos gyümölcsökről mintázzák. A város ételkultúrája valóban rendkívül sokoldalú, melyet birodalmi hátterének is nagyban köszönhet. Mindenképp kóstold meg a marcipánt és a Kavala mandulás sütit, ha ott jársz, és ne hagyd ki a Vize termékeit sem Kırklareliben, ami Törökország egyik környezettudatos városa. A hárs ízű lokum, a karamelizált kecsketejkrém, az erős paprikalekvár vagy a zöld dió befőtt bárkinek ideális karácsonyi ajándék lehet. Arról se feledkezzünk el, hogy a legjobb török sajtok Trákiában készülnek, azon belül is főleg Kırklareliben.
A hét bora: Árkádia szőlőültetvényei az aranyos Bakucha Boutique Hotellel ideális menekülési hely, közel Kırklarelihez. A hely borok széles választékát kínálja, melyek olyan szőlőritkaságokból készülnek, mint a Sauvignon Gris, a Pinot Gris, vagy a Cabernet Franc. Újdonságnak számít az Arcadia 333 késői szüretelésű bora. Különlegessége a szürkepenész által okozott rothadási folyamatban áll, mely mézédes ízt kölcsönöz neki. Ezáltal a karácsonyi vacsora egyik remek kiegészítője lehet.
Forrás: Hürriyet Daily News
Fordította: Csehi Anna – Türkinfo