Erzurum: Törökország keleti gyöngyszeme

Az Anatólia keleti részén fekvő Erzurum a téli sportok szerelmeseinek paradicsoma. Télen a hegyeket vastag hó borítja, ugyanakkor a történelem kedvelői is megtalálják maguknak a megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket, mert itt a történelmi épületek és a gazdag konyha ínycsiklandó ételekkel várja őket.

Erzurum számos ősi civilizációnak adott otthont az évszázadok folyamán és fontos város volt a Selyemút mentén. Napjainkban is szívesen utaznak ide mind a helyi, mind a külföldi turisták, hogy a nagyvárosok zajától távol legyenek, különösen a téli szezonban. Erzurum, Kelet-Törökország gyöngyszeme, a Török Köztársaság történelmében is fontos város volt, mert itt hozták meg a török függetlenségi háború legfontosabb döntéseit.

A város legkedveltebb helye Palandöken, ahol sok sportlétesítmény található. 2011-ben itt rendezték az Egyetemisták Olimpiáját, amelyen sok külföldi sportoló is részt vett. Palandöken mindenkit lenyűgöz természeti szépségeivel. A környéken lévő vízesések és tavak élővilága télen is felkelti a látogatók figyelmét. Törökország leghosszabb sípályájával is Palandöken büszkélkedhet. A 3000 méter magas hegy csúcsa a Büyük Ejder (nagy sárkány) nevet viseli.  A régió legkedveltebb síszállodája pedig a Polat Resort, amely 7 km-re fekszik az erzurumi vasútállomástól és 20 percre a város repülőterétől.

A síelésen kívül egyéb sportokat is űzhetünk itt, hiszen minden évszakban szívesen látják a vendégeket, például raftingolni. A legjobb raftingos hely a Çoruh-folyó. Az evezést szakképzett oktatók irányítják ezen a hosszú és kihívásokkal teli folyón. És ha már a vízisportok kerültek szóba, érdemes megemlíteni a Tortum-tavat és a Tortum-vízesést is. Ez utóbbi 50 méter magas és Törökország egyik legszebb vízesése, a természet csodája.

A városban olyan sok történelmileg érdekes hely van, hogy szinte megszámolni sem lehet. Erzurumot a mecsetek és a medreszék (vallási iskola) városának is nevezik. A mecseteket a szeleukidák, a mongol birodalom és az oszmánok idején építették. A legjelentősebb az erzurumi Nagymecset. A látnivalók közül érdemes felkeresni Erzurum várát, a Yakutiye medreszét és a Rüsztem pasa karavánszerájt is. Az óratorony a város legmagasabb pontján áll. Ez a legrégibb szeldzsuk minaret.

A történelmi Erzurum egyike azoknak a különleges helyeknek, amely szemtanúja volt a fontosabb történelmi eseményeknek. A történelmi épületek a fotósok kedvencei. Az erzurumi bástyák 1877-1878-ban fontos szerepet játszottak, az oszmán-orosz háborúban az ellenségtől védték a várost.

A régészetkedvelőknek feltétlenül el kell látogatniuk Alaçahöyükbe.

Erzurum konyhája különleges anatóliai ételekben bővelkedik.  A régióban nagyon híres a tulum peyniri (hordókban érlelt sajt) és a juhsajt, melyet reggelinél és majdnem minden étkezésnél fogyasztanak. A yayla çorbası (rizses joghurtleves), a herle çorbası (rántott leves), a kesme çorbası (metélttészta leves) és a paça çorbası (csülökleves) pedig a környező falvak különleges ételei.  A Caǧ kebab(hagymával, bazsalikommal fűszerezett bárányhús nyárson) a város szimbóluma. Úgy készítik, hogy a darálthúst vízszintesen nyársra húzzák és úgy sütik meg. A kuymak (sajtos kukoricakása), a túróval töltött sült bárányfül is az érdekességek közé tartozik. A desszertek közül a kadayıf (tésztakülönlegesség) és a burma (burma tekercs – a baklava egyik fajtája) a legismertebb.

A Caǧ kebabot a Gel Gör Kebab házban érdemes kipróbálni. Itt a marhahúst még egy kis édes bazsalikommal is meghintik, hogy még finomabb legyen. A desszerteket a Muammer Usta étteremben kell megkóstolni. Itt készül a legfinomabb kadayıf. Ezenkívül Erzurumban számos kávézó és ajándékbolt is várja az utazókat. Ha jókor érkezünk, akkor még éjszakai koncertet is hallgathatunk valahol a városban, egy helyi zenész előadásában.

Ha a közeljövőben utazást tervezünk, ezt a várost semmiképpen ne hagyjuk ki útitervünkből!

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here