2-3 db paradicsom (télen hámozott egész paradicsomkonzervből) 4 kis török teás (1 dl) pohár SOS hosszú szemű rizs kb. 7 dkg vaj 1 db húsleves kocka (az eredeti recept szerint víz helyett húslével készül) só
– A rizst jó meleg, de nem forró vízben ½ – 1 órát áztatjuk, megmossuk és jól leszűrjük. – Vajat megolvasztjuk, majd a hámozott és darabolt paradicsomot addig pároljuk, míg a leve teljesen el nem fő. Akkor felengedjük 7 teás pohár vízzel, majd ha forr, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, hozzáadjuk a leveskockát s közepesnél nagyobb lángon addig főzzük, míg a rizs felett nem marad víz. Akkor tiszta konyharuhával, vagy papírtörölközővel lefedjük, s erre tesszük a fedőt, majd a lehető legkisebb lángon – gáztűzhelynél vaslapot tegyünk a tűzre, s arra helyezzük az edényt – 20 – 22 percig, a fedő felemelése nélkül puhára főzzük. A tűz elzárása után még legalább 10 – 15 percig hagyjuk lefedve az edényt. – tapasztalat szerint más rizzsel más a víz és a főzési idő aránya. Afiyet olsun!
Deniz