Nemzetiségek konyhája: Török konyha

turkish2A török konyhát a francia és a kínai mellett a három nagy vonulat egyikének tartják. Friss, helyben előállított alapanyagokból készülnek az ételek, és gyakran érdekesen fűszerezettek és meglepően finomak. Egy hagyományos menü mezével kezdődik, ami különféle előételek széles választéka.
Egyszerűen túl könnyű már ezekkel jóllakni: hummous (csicseriborsókrém), füstölt padlizsánpüré, töltött szőlőlevelek olívaolajban, fasírt, bab, fokhagymás joghurt (török találmány) és miniatűr, töltött kenyértészták. Aki finnyás, az ügyeljen néhány furcsa különlegességre – a bárányagy itt ínyencfalatnak számít. A főfogás hús vagy hal. Törökország lakosságának kétharmada mohamedán, és ez meghatározza az étkezési szokásokat is.
Sertéshúst, sertészsírral készült ételeket nem esznek, bár ezt a rendkívül meleg éghajlat is indokolja. Sok halat fogyasztanak, amit az utcai árusok roston sütve kínálnak, de az éttermek étlapjain rákok, kagylók, tintahal, kardhal is előfordul különféle módon elkészítve. Előételként a tengeri termékek mellett pástétomokat, kolbászkákat, kaviárt fogyasztanak. A kaviárt finomra vágott uborkával tálalják.
Leggyakoribb húsféle a bárány-, az ürü-, a kecske-, a vad- és a tyúkhús. Kedvelt a nyárson és roston sült ürühús, valamint az ebből készült rablóhús, a sis-kebab. Jellegzetes a darált birkahúsból, burgonyából, paprikával, paradicsommal, joghurttal készített muszaka, valamint az ugyancsak birkahúsból készített rizottószerű, fűszeres, rizses étel, a piláf.
Ételeiket elég intenzíven fűszerezik, felhasználják a vöröshagymát, a fokhagymát, a borsot és a savanykás joghurtot. Sokat fogyasztanak a különféle zöldségekből, így paprikát, paradicsomot, articsókát, padlizsánt, babot, tökféléket, parajt, káposztát. Fontos táplálékuk a rizs, nemcsak köretnek készítik, de sok ételüknek – pl. a piláfok – alkotóanyaga is. Legismertebb pálinkaféléjük az édeskés, ánizsos raki. Vannak jó minőségű vörösboraik is.
A kebab – általában apróra vágott bárány, nyárson sütve – mindenhol megtalálható. Néha a hús pácolt, és néha csak egyszerű gyorsétel, ami a török emberek nomád korszakából származik. A kebab csirkéből és halból is készülhet, amihez uborkából, paradicsomból, olívabogyóból és kockára vágott fetasajtból álló görögsalátát adnak. A lahmacum egy pizzaféleség, amit érdemes tudni, ha vegetáriánus. Ízletes kovászos kenyeret szinte minden ételhez adnak, a kebab pedig gyakran rizzsel jár.

Törökországban kiváló gyümölcsök teremnek: füge, dinnye, eper, szőlő, körte stb. Fontos exportcikkük a mazsola. Az édességeik számunkra túl édesek, nehezek. A szájban elolvadó, mézből készült pudingok is népszerűek. A hívő muszlimok nem isznak alkoholt, ennek ellenére mindenhol kapható, és Isztambulban a legtöbb házigazda csatlakozik a vendéghez egy sörre, rakira vagy török borra. A legtöbb bor elég kellemes, a fehérek általában szárazak és könnyűek. Az olcsóbb bárokban és kávézókban a kávé mellé gyakran isznak sört vagy rakit, a helyi pálinkát. A raki olyan, mint a pernod vagy az ánizs, ha vizet adnak hozzá, fehérré változik. Félelmetes egy ital. A törökök úgy isszák a kávét, mintha kimenne a divatból. A török kávé sűrű, erős és fekete, kis csészékben édesítik és szolgálják fel. Az alján lévő zacc nagyon keserű. A citromtea manapság sokkal népszerűbb, bár nem annyira az étel mellé .

2013-04-15
http://www.magyar-hirlap.ro