Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.
Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.
- Ne csak Isztambulba menj el…
hanem fedezz fel más helyeket, tartományokat. Hagyd hátra a nagyvárosi fülledt zsúfoltságot, és lazulj a Földközi-tenger nyugati vagy déli partjainál. Fedezd fel Epheszosz ősi romjait Izmirtől egyórányira. Barangold be a misztikus Kappadókiát Anatólia szívében. Ruccanj el a Fekete-tenger buja zöld térségébe, és harapj nagyokat a friss levegőből az Ayder-fennsíkon Rize közelében. Merülj el Diyarbakır kultúrájában, csodáld meg Mardin építészetét, ízleld meg a délkelet-törökországi fogásokat, és lőj pár fotót Adıyamanban a Nemrut-hegyen.
Törökország 783,562 km2-en a lehetőségek egész sorát kínálja: ne foszd meg magad a tőlük. Hagyd hátra Isztambult, és fedezd fel őket!
- Ne eszpresszót kérj a kávézóban…
inkább kóstold meg a török kávét, és tudd meg a jövőd a zaccból. A kávészemeket pörkölik, finomra őrlik, majd a cezvében (ejtsd: dzsezve; kávékiöntő) megfőzik, közben, ha szükséges, cukrot adnak hozzá. Kis csészében szolgálják fel, melynek az aljára ülepszik a zacc, míg felülmarad az eszméletlenül erős, ám kimondottan ízletes kávé.
A csésze alján maradt zacc sajátos alakot ölt, melyből a hozzáértők jósolni tudnak. Minden városban találhatsz olyan különleges kávézót, ahol jósolnak a zaccból, de ha mázlid van, megismerkedsz egy törökkel, aki megteszi ezt neked.
- Ne menj drága wellnessbe…
hanem térj be egy hamisítatlan török fürdőbe, hamamba. A gőz, a fények és a keleti építészeti stílus különleges atmoszférát teremt együtt. Sokkal emlékezetesebb lesz, mintha egy puccos helyre mennél wellnesszelni. Isztambulban a Çemberlitaş, a Galatasaray, a Kılıç Ali Paşa vagy a Haseki Hürrem Szultán hamamba, Eskişehirben a Has Hamamba, Ankarában pedig a Şengül Hamamba érdemes ellátogatnod, ugyanis ezek a világ legjobb törökfürdői.
- Ne plázákban vásárolj…
hanem a helyi kis (és a híres nagy) bazárokban. Ezek közül legismertebb az isztambuli Nagy Bazár, de elkerülheted a turistaáradatot, ha az izmiri Kemeraltı vagy Ankara Ulus városrészében található bazárokba mész, ráadásul itt megtapasztalhatod a piacok valódi hangulatát.
- Ne aggódj amiatt, hogy meghízol…
mert úgyis meg fogsz. Edd végig nyugodt szívvel a török konyhát kelettől nyugatig,
északtól délig. Hagyd, hogy elcsábítsanak a helyi fogások, hiszen minden tartománynak megvan a maga specialitása. Az ételek, sütemények ízvilágán számos kultúra konyhaművészetének több száz éves hatása érződik, nem csoda, hogy itt komolyan vesszük az evést. Ki kér egy kis lokumot?
- Ne hidd, hogy a nem nemet jelent, főként nem az étkezőasztalnál…
ugyanis jóval többet fognak annál felszolgálni, mint amennyit elfogyasztani emberileg lehetséges. A török házigazdák imádják etetni és jól tartani a vendégeiket. Teljesen általános szokás a tukmálás, mert abból indulnak ki, hogy a vendég túl szégyenlős, nem mer többet szedni. Érdemes szépen komótosan eszegetni, ha nem vagy túl éhes, mert ha eltünteted a tányérodról a fogást, hidd el, villámgyorsan újabb adag kerül rá.
- Ne legyen bedugva a füled…
inkább fedezd fel a sokszínű török zenét, mely régiónként éppoly változatos, mint az ételek. Mindegy, hogy klasszikus vagy nép-, arab gyökerű vagy modern zenéről van szó, Isztambulban mindegyiket meghallgathatod élőben. Vagy hagyd magad mögött a várost, és ismerkedj meg a fekete-tengeri régióban a hagyományos török zenével, hallgass török balladákat bağlamán kísérve.
- Ki ne hagyd a szertartásokat…
legyen szó akár esküvőről, akár hennaéjszakáról. Éld át a ramadánt, amikor különleges fogásokat próbálhatsz ki, pl. a güllaçot, ezt a tejes-tésztás-gránátalmás édességet. Menj el egy semára, ahol a dervisek a varázslatos ney hangjára keringenek. A Seb-i Arus speciális semaszertartás, melyet minden évben Konyában tartanak Mevlana szúfi misztikus filozófus halálának évfordulóján. Vetkőzd le turistaénedet, és ünnepelj, mint egy török!
- Ne csak hotelekben szállj meg…
hanem helyi szállásadóknál. Ez a legjobb módja, hogy megismerkedj a gazdag helyi kultúrával és megtapasztald a török vendégszeretetet. Arra is van mód, hogy egy ökofarmon szállj meg, így az önkéntesség oltárán is áldozhatsz. A TaTuTa projekt segít abban, hogy megtaláld a megfelelő helyet.
Forrás: matadornetwork.com
Fejes Edit – Türkinfo