
Törökország gasztronómiája legalább olyan változatos, mint a mediterrán országoké, és bár elsőre sokaknak a kebab juthat eszébe, ha török street foodról van szó, a kínálat a valóságban ennél jóval szélesebb. Ide tartozik például a tantuni néven ismert wrap, amiben minden megtalálható, ami egy igazi nyári ebédhez kell: hús, zöldségek és persze pikáns, fűszeres ízvilág.
A tantuni – ami tulajdonképpen egy hússal és zöldségekkel teli wrap – Mersin városából, Törökország déli részéről indult hódító útjára. Mára nemcsak a kebab vetélytársává vált, de egyre több helyen találkozhatunk vele Európa-szerte – sőt, már Budapesten is felbukkant. Habár a kifejezetten erre a fogásra szakosodott Tantuni House jelenleg zárva tart, ez ne vegye el a kedvünket: az ételt könnyen elkészíthetjük otthon is a Drive cikkének segítségével.
Hozzávalók (4 adaghoz):
A tantunihez:
900 g marhahús
4-6 lavash kenyér (helyettesíthető tortilla wrappel)
70 ml víz
250 g zsíros görög joghurt
2-3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
1 lime leve
1 evőkanál só
1 evőkanál fűszer szömörce
A salátához:
2 nagy fej vöröshagyma (vékonyra vágva)
1 kisebb csokor petrezselyem (vékonyra szeletelve)
2 evőkanál őrölt szömörce
½ evőkanál só
3 nagyobb paradicsom
A mártáshoz:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
2 evőkanál chilipehely
2 evőkanál pirospaprika
só (ízlés szerint)
A sütéshez:
olívaolaj
4 evőkanál pirospaprika (édes vagy füstölt is megfelel)
12 evőkanál víz
Elkészítés
Forrás: hamuesgyemant.hu