
A simit, a török bagel, amelyet 1525 óta készítenek Isztambulban, most a te reggelizőasztalodra is odakerülhet koronaként. Eheted vajjal, sajttal, mézzel, saláta mellé vagy szendvicsalapként. Fiala Borcsa írása.
Szezámmagos gyűrűt tessék!
Ha Isztambulban jársz, rögtön feltűnik: ebben a városban aztán nem kell sokáig kopogjon a szemed az éhségtől. Szinte minden sarkon van egy étterem, kioszk, büfé, ahová az üzlet elé kiállított urak igyekeznek buzgón beterelni – csak győzz nekik nemet mondani! Az utcákon pedig rengeteg a kis piros kocsi, amelyből sült gesztenyét, grillezett kukoricát vagy a helyi nevezetességet, a simitet kínálják pár fillérért.
Érdemes azonban ezért az utóbbiért betérni egy olyan helyre, ahol frissen készítik, mert a még meleg simit egészen pazar élményt nyújt. A pirított, sült szezámmagtól a tésztagyűrűknek kellemesen roppanós a héjuk, és enyhe diós aromájuk van – mennyei lakoma. Szinte még le sem nyeltem az utolsó falatot isztambuli turistáskodásom során, már azt vártam, hogy hazaérjek a konyhámba, és beteríthessem az otthonom a frissen kisült simit illatával.
Nem nagy ördöngösség elkészíteni, talán az egyetlen dolog, ami akadályt képezhet, a szőlőszirup (helyi barátainak csak üzüm pekmezi) beszerzése – főleg, ha nincs ázsiai vagy egyenesen török élelmiszerbolt a közeledben.
Lehet helyettesíteni datolya- vagy fügesziruppal is, vagy ha minden kötél szakad, egyszerűen egy kis mézzel. Ez esetben keverj össze két deci vizet öt evőkanál mézzel, és abban forgasd meg a karikákat, mielőtt a szezámmagba tennéd őket.
Forrás: wmn.hu