Hozzávalók:
5 db paradicsom
8 db zöldpaprika (egy része helyettesíthető kápia paprikával)
2 fej vöröshagyma
3 g. fokhagyma
4 ek. olívaolaj
2 ek. bulgur (vagy rizs)
só, őrölt bors
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. cukor
3 szál friss bazsalikom
A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát sóval összezúzzuk. Amennyiben használunk kápia paprikát, apró kockákra vágjuk, a zöldpaprikát pedig nagyobb darabokra. A paradicsomok héját lehúzzuk, felkockázzuk.
A vöröshagymát ledinszteljük az olívaolajon. Hozzáadjuk a felkockázott kápia paprikát és a feldarabolt zöldpaprikát. Pár perc múlva beletesszük a sóval összezúzott fokhagymát, a pirospaprikát és a paradicsomot is. Ízesítjük. Amikor a paradicsom levet ereszt, kb. 5 percig főzzük, ezután beleszórjuk a megmosott bulgurt (vagy rizst) és a széttépkedett bazsalikomot. Alacsony hőfokon még 5 percig főzzük, majd elzárjuk a tűzhelyet, és lefedve hagyjuk az ételt. Tíz perc pihentetés után, de akár hidegen is tálalható.
Télen tesznek bele padlizsánt is.
Afiyet olsun!
Szegedi Ágnes receptje
