A város, ahol nehéz melléfogni | Akács István isztambuli útikalauza

Kép forrása: www.pxfuel.com

„Isztambul azon kevés városok egyike, ahol szinte lehetetlen rosszat enni” – vallja Akács István, a Dining Guide Év Étterme 2025 díjat is elnyerő Pajta séfje. Legutóbbi utazása során város gasztronómiáját és kultúráját térképezte fel, a cikkben pedig személyes ajánlásokat és hasznos tapasztalatokat oszt meg azokkal, akik kulináris szemmel is felfedeznék a török nagyvárost.

Legyen szó reggeliről, utcai ételről vagy egy komolyabb fogásról, István szerint bárhol garantált az elégedettség. Tapasztalatai szerint ehhez hasonló gasztronómiai megbízhatóságot leginkább Mexikóváros tud nyújtani, világszinten is ritka jelenség, hogy egy város ennyire következetesen jó színvonalat képvisel, ilyen széles kínálattal. „Szállás szempontjából érdemes a nyugati oldalon keresgélni, az ázsiai oldalt pedig inkább egy egynapos kirándulás keretében felfedezni. Egy hajóúttal összekötött látogatás nemcsak látványos, hanem gasztronómiai szempontból is emlékezetes élményt nyújt. Bár mindkét oldalon akadnak figyelemreméltó helyek, éttermek és kulináris lehetőségek terén egyértelműen a nyugati oldal kínál szélesebb választékot” – hangsúlyozza István.

Baklava jégkrémmel? Isztambulban kötelező.

Még azok számára is kihagyhatatlan élmény, akik egyébként nem édesszájúak: a török baklava jégkrémmel tálalva valóban olyan kombináció, amit legalább egyszer meg kell kóstolni. A legtöbb helyi és utazó egyetért abban, hogy a város legjobb baklaváját a Güllüoğlu kínálja, méltán vált Isztambul egyik legismertebb desszerthelyévé. Egy nagy, folyamatosan nyüzsgő komplexumról van szó, ahol óriási a választék, és állandó a teltház. „A pisztáciás baklava jégkrémmel a legnépszerűbb opció, de érdemes megkóstolni a többi édességet is, valamint a klasszikus török teát és kávét.” Asztalszerviz nincs, a kiszolgálás inkább gyártósorszerű, a turisták aránya pedig magas, de mindez megbocsátható, ha az ízekről van szó. „A kávét tekintve nekem a presszó után a klasszikus török kávé a kedvencem, cukor nélkül. Ráadásul azt vettem észre, hogy a legátlagosabb helyeken lehet a legjobb kávékat inni, ha valaki kifejezetten erre vágyik” – tette hozzá a Pajta séfje. „A másik hely, amit javasolnék, az a Hafiz Mustafa 1864. Inkább beülős, szép, elegáns belső tér, figyelmes szerviz jellemzi, kávéház jelleg. Itt sem lehet mellélőni semmivel, de ami igazán kiemelkedő volt, az a künefe: ropogós tészta, alatta nyúlós sajttal. Én szintén fagylalttal ajánlom, sziruppal meglocsolva. Fantasztikus desszert.”

Folytatás

Forrás: diningguide.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here