A seprő és az egér

egerizBorok jellemzésére egészen meglepő szavakat is használnak a szakemberek. Lesz szó puhakenyér-ízről és darabízről, gömbölyűségről és vékonyságról. Találkozunk farkasokkal, rókákkal, egerekkel és majmokkal. Lesz söprögetés és gránátrobbantás. Végül az is kiderül, mit jelent a gerinces szó, ha nem emberekre, hanem borokra használjuk.

Szüreti cikksorozatunk első részében a szőlőfajtákról volt szó. Most a borok íz- és színvilágába pillantunk be. Egy bor íze kapcsán laikusok gyakran megelégszenek a jó–rossz, ízlik–nem ízlik kategóriákkal, ám a borbírálatokon és borversenyeken dolgozó hivatásos kóstolók számtalan szempontból vizsgálják és értékelik a megkóstolt nedűt. A jó borok mellett vannak úgynevezett hibás borok is, melyeknek kellemetlen mellékíze alakul ki. Ezt is fel kell ismerniük a borászoknak, hogy még időben feljavíthassák a terméket. Cikkünkhöz a borbírálat szakkifejezései közül leginkább a szokatlanabb előforduló szavakat válogattuk ki.

Tovább