A privát alkuk kora

A Halál Budán című könyve a napokban jelenik meg. A kulissza történelmi. A főszereplő is valós: az olasz Michele d’Aste császári tiszt, hadmérnök, aki naplót írt Budavár 1686-os ostromáról. A regény a barokk korában játszódik, az illúziók, a túlzott pózok századában. Mindeközben Európa retteg az idegenektől, a magyarok viszont privát alkukat kötnek a törökökkel. Péterfy Gergely azt mondja: a magyar történelemírás számára komoly nehézség, miként beszélje el azt a kellemetlen valóságot, hogy mi magunk voltunk a törökök.

peterfy
Forrás: litera.hu

– Szégyellem magam.

– Miért, nem olvasta a könyvemet?

– De. És épp ez az. Amikor a végére értem, csak akkor tűnt föl: „új” regénye igazából „régi”, 2008-ban már megjelent.

– És emiatt mit kellene szégyellnie?

– Hogy azon tűnődöm: talán kellett a Kitömött barbár ahhoz, hogy most rávessem magam erre a könyvre, amely fölött hét évig elsiklottam?

– Minden könyvnek megvan a maga sorsa. A Halál Budán csupán szűk kritikai körben tűnt föl akkor. A mostani lényegében új kiadás, ha nem is javított. És igaz az is: közben a Kitömött barbár írói védjegyemmé lett.

– Ezért is hozták ki újra a Halál Budán regényét? Már húzónév a Péterfy?

– Persze, van benne ilyen marketingötlet is. Másfelől: természetes, hogy irányítottan olvasunk. Akkor hisszük el, hogy valami tényleg az, aminek látszik, ha jóváhagyja az elménkben egy garanciaérzet. Esetemben ez a „barbárkönyv”.

– Évekkel ezelőtt azért még kifakadt: rémes, hogy nálunk sokszor az irodalomban is a brand számít, a hangos ricsaj egy könyv körül.

– Na jó, bohó voltam, tévedtem. Nekem is kellett a brand. Egy írói pecsét, amely hitelesít. Évekkel ezelőtt is azt gondoltam, jó könyv a Halál Budán, és vártam a vállveregetést. De még valóban nem volt elég felhajtóereje a Péterfy Gergely névnek. A Kitömött barbár írásakor aztán sokat pepecseltem, hogy a regény berobbanjon, betaláljon oda, ahova szánom, és hosszan tartson a visszhangja.

– Egy éve időről időre vezeti is vele a könyves toplistákat.

– Tán nagyobbat is szólt, mint gondoltam. Olvasói pedig kezdték keresni, írt-e mást is ez a Péterfy. Itt-ott még megvehették a Halál Budán első köteteit. Aztán a Kalligram Kiadó vezetőjével, Mészáros Sándorral úgy döntöttünk, kísérletezünk: újranyomjuk a regényt, megnézzük, változik-e a fogadtatása. Nem írtam át, csak borítót cseréltünk, az előző komor volt, úgyhogy ez is originál csomagolás. Mintha új lenne. A fülszöveg már vissza is utal a Kitömött barbárra.

Folytatás >>>

168 óra