A Kelet és Nyugat ízeinek találkozása

ee0337fa756f4c1c873eaf88b08d77b1_türk mutfagı-9A török konyha rendkívül sokszínű, gazdag íz világú, hiszen számtalan friss alapanyagot és különleges fűszert használ. Sokszínűségét az is fokozza, hogy tájegységenként más-más jellemzőkkel bír.

Az Égei-tengeri térségben például a húsok közül leginkább a kecskehúsból készült ételeket készítik, paradicsommal és olivával. A zöldségeket sokkal változatosabban, sokszínűbben használják fel, mint a magyar konyha. A magyar konyha főként húsalapú ételekből, és viszonylag szegényes köretből áll. Köretként a magyarok leginkább a rizst, krumpli és tésztát ismerik, bár az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is a reform konyha, amelynek szerves része a sokféle zöldség használata. Bár számtalan ételt megkóstoltunk, azt, hogy a törökök a krumplit önmagában köretként használnák nem tapasztaltuk csak sült krumpli formájában. A magyaroknál jól ismert krumplipürével vagy tört krumplival nem találkoztunk. Belefőznek néhány szemet az ételbe, de a fő köret inkább a pilav vagy a zöldség.

Részletek