Isztambul – utikritika

Érkezés

Ha a magyar turista Turkish Airlines-szal utazik akkor Isztambulban az Atatürk nemzetközi repülőtérre érkezik. A Pegasus Airlines gépei a Sabiha Gökçen reptéren landolnak. Hozzáfogtak egy harmadik nemzetközi repülőtér építésébe, amit 2018 októberében adnak majd át.

Atatürk nemzetközi repülőtér
Hatalmas, nagyon modern, nyüzsgős hely, túlságosan is zsúfolt. A repülőtér a Sultanahmet negyedtől 23 kilométerre van. Sok hotel azt hirdeti honlapján, hogy ingyenes transzfert biztosít vendégeinek. A valóságban ez a transzfer megmarad puszta ígéretesnek. A repülőtérről a városközpontba taxizás kellő kezdő benyomást ad az ottani közlekedési szokásokról. Jóllehet Törökországban is kötelező a biztonsági öv, sokszor a taxikban maga az öv sem létezik. Az Isztambulba vezető autópálya három sávján olykor öt autó osztozkodik egymás mellett és a sebességhatárral nem foglalkoznak. Ha Sultanahmet-i hotelbe megyünk taxival, hasznos tudni, hogy előfordulhat, hogy a taxis nem ismeri a szállodát, mert annyi van belőlük abban a negyedben.

„Reptérről bejutni a „csücsökbe” villamossal lehet, egy átszállással, onnan pedig gyalog (ha jó helyen lakunk).” (Marci)

Pénzváltás

1 új török líra (TRY) egyenlő 74,29 HUF (2017. július 13.). 1 euró 4,14 új török lírát ér. Érdekes módon a török tengerpartra utazó magyarok inkább eurót vagy dollárt visznek magukkal, míg az Isztambulba utazók próbálnak inkább török lírát váltani itthon, hogy elkerüljék a kétszeri átváltást. Csakhogy a magyar bankok és pénzváltók nem nagyon tartanak török lírát. Leginkább a jelentősebb pénzváltóknál érdemesebb keresni.

„Budapesten nekünk nem sikerült, a reptéren sem, mert a belső váltónál épp nem volt líra.” (P. M., 2014)

Vannak, akik azért visznek inkább eurót vagy dollárt, mert így helyben dönthetik el, hogy mennyit váltanak be, és a megmaradt eurót vagy dollárt máskor használják fel. A repülőtéren van pénzváltási lehetőség, de nem érdemes az egész tartózkodásra való pénzt ott váltani. Isztambulban rengeteg pénzváltó működik, döviz a nevük. Többen állítják, hogy a legkedvezőbb átváltási kurzus a Nagy Bazárban lévő pénzváltóknál, a Sultanahmet téri villamosmegálló közelében és a Taksim téren található. Elég nagy a szórás az árfolyamokat illetően, mindenképp hasznos körülnézni, összehasonlításokat tenni. Nem ajánljuk, hogy utcai illegális pénzváltó emberrel üzleteljünk. Bankautomata rengeteg helyen van. A bankok általában hétfőtől péntekig 8.30 és 12.00 valamint 13.30 és 17 óra között vannak nyitva. Szombaton és vasárnap zárva vannak. Vannak üzletek, éttermek, szolgáltatók, amelyek elfogadnak dollárt, eurót, ha valamilyen oknál fogva nincs nálunk líra.

„Itthon egyáltalán nem érdemes forintért lírát venni. Kevés helyen lehet váltani és rossz árfolyamon. Mi például Budapesten 130 forintért vettünk lírát. Ennél még azzal is jobban járunk ha az isztambuli reptéren váltjuk lírára az itthon forintért vett eurót. Isztambul belvárosában azonban jobb az árfolyam, mint a reptéren. Bankkártyával rengeteg helyen lehet fizetni. Nekem kártyás fizetésnél úgy jött ki, hogy 108 forint a líra. Vannak helyek persze ahol nem fogadják el a kártyás fizetést, pl. ilyen volt a Galata-torony és a ciszterna.” (N. Á., 2014)

Folytatás

Forrás: utikritika.hu