Cseh Tamás: Çok yönlü Macar sanatçısı

cseh_tamasMacar söz yazarı,şarkıcı,müzisyen. (doğumu: 22 Ocak 1943, Budapeşte, ölümü:8 Ağustos 2009)

Hayatı ve kariyeri

Cseh Tamás, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de doğdu fakat 13 yaşına kadar Tordas’ta yaşadı. Daha sonra Budapeşte Hazırlık Akademisini tamamladı ve Budapeşte Grafik Sanatları Akademisi’ne geçti.

Plakları
1977 Levél nővéremnek (Másik Jánossal)
1978 Antoine és Désiré
1979 Fehér babák takarodója
1981 Műcsarnok
1983 Frontátvonulás szöveg
1984 Jóslat
1984 Cimbora (gyermeklemez Másik Jánossal)
1987 Utóirat
1988 Mélyrepülés (Csengey Dénes szövegével; esszé a lemezről)
1989 Vasárnapi nép koncertlemez a 100. éjszaka előadás felvétele
1990 Cseh Tamás – Bereményi Géza válogatáslemez
1990 Új dalok
1993 Nyugati pályaudvar
1994 Levél nővéremnek II. (Másik Jánossal) szöveg
1997 A telihold dalai
2000 Levélváltás (a Republic együttessel)
2003 Jóslat a metrón koncertlemez (szöveg a hivatalos honlapon)
2004 A véletlen szavai
2004 Az igazi levél nővéremnek (Másik Jánossal)
2004 Ady (Novák János megzenésítette versek)
2007 Esszencia (duplalemezes válogatás)[1]
Filmografisi
1965 Szerelmes biciklisták (r: Bacsó Péter)
1967 Nyár a hegyen (r: Bacsó Péter)
1971 Még kér a nép (r: Jancsó Miklós)
1974 Szerelmem, Elektra (r: Jancsó Miklós)
1975 Hajdúk (r: Kardos Ferenc)
1975 Magánbűnök, közerkölcsök (r: Jancsó Miklós)
1976 Teketória (r: Maár Gyula)
1977 Ékezet (r: Kardos Ferenc)
1981 A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon (r: Jancsó Miklós)
1982 Nyom nélkül (r: Fábry Péter)
1983 Kutya éji dala (r: Bódy Gábor)
1984 Eszmélés (r: Grunwalsky Ferenc)
1986 Idő van (r: Gothár Péter)
1986 Szörnyek évadja (r: Jancsó Miklós)
1988 Vadon (r: András Ferenc)
1989 Századunk (Bokor Péter és Hanák Gábor dokumentumfilmjében műsorvezető)
1991 Kék Duna keringő (r: Jancsó Miklós)
1993 A turné (r: Bereményi Géza)
1993 Blue box (r: Káldor Elemér)
1997 Csinibaba (r: Tímár Péter)
1997 Hősök tere I-II. Szubjektív történelmi mese (r: Jancsó Miklós)
1999 6:3, avagy Játszd újra, Tutti! (r: Tímár Péter)
2001 Cseh Tamás film (r: Fonyó Gergely)
Tiyatro Oyunları
1972-77: Dal nélkül – Cseh Tamás estje Bereményi Géza verseire (k.m.: Ad Libitum együttes, Novák János, Márta István, Kecskeméti Gábor, Huszonötödik Színház)
1972-74: Fényes Szelek (r: Jancsó Miklós, Huszonötödik Színház)
1973-74: Vörös zsoltár (r: Jancsó Miklós, Huszonötödik Színház)
1974: M-A-D-Á-C-H (r: Iglódi István, Szigeti Károly, zene: Cseh Tamás és Novák János, Huszonötödik Színház)
1974: Szép magyar tragédia (írta: Hernádi Gyula, Gyulai Várszínház)
1975: Véres farsang (Gyulai Várszínház)
1975: Levél nővéremnek – Cseh Tamás és Másik János estje Bereményi Géza verseire, Huszonötödik Színház)
1975: Ha tanultunk zsoltárokat (Novák János Ady-estje, Huszonötödik Színház)
1976: Uránbányászok (r: Paál István, Pécsi Nemzeti Színház)
1976-77: Lear király (r: Szigeti Károly, Huszonötödik Színház)
1977: Übü király (r: Paál István, Pécsi Nemzeti Színház)
1979: Háromszoros vivát (írta: Vámos Miklós, Eger, Játékszín)
1986: Oszlopos Simeon (írta: Sarkadi Imre, zene: Cseh Tamás, Szegedi Nemzeti Színház)

1991: A legvidámabb barakk („kiállításszínház”, r. Bereményi Géza, Rajk László Tatabányán)

2012-02-10


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here