Törökország világörökségei – Divriği nagymecset és kórház

Az UNESCO világörökségi listájára kerülés éve: 1985.

Listán elfoglalt helye: 358.

Elhelyezkedése: Közép-anatóliai régió, Sivas

Kategória: kulturális örökség

A közép-anatóliai Sivas városában fekvő Divriği  már a korai iszlám időkben is fontos település volt. 1071-ben a Szeldzsuk Birodalom része lett. Ezután a kereskedelmi útvonalak kiépülésével a város befolyása és gazdagsága egyre nőtt. Divriği, az anatóliai szeldzsuk-törökök vezetése alatti Mengücükoğulları bejség idején fontos kereskedelmi csomópont volt, a történelmi Selyemút is áthaladt rajta. Ezután a kereskedelmi útvonalak kiépülésével a város tovább fejlődött. A nagymecsetet Ahmed sah parancsára 1228-ban kezdték építeni, 1248-ra készült el. Közvetlenül a mecset mellett a sah feleségének kezdeményezésére építették fel a kórházat. Az egymást kiegészítő épületeket ugyanaz az építész tervezte.

fotó: Rékasi Ica

A Divriği nagymecset és kórház volt az első épületegyüttes, mely Törökországból az UNESCO világörökségi listájára felkerült.

A nagymecset és a kórház épülete sima homlokzattal rendelkezik. A mecsetbe az északi fronton elhelyezkedő portálkapun lehet bemenni. A kórház bejáratát, a mecset északi, nyugati és a sah által használt portálkapuját díszítő gazdag kőfaragás igazi mestermű. A díszítés minden egyes eleme egyedülálló példája a művészetnek, az építészetnek és a mérnöki munkának.

A mecset Anatólia legfontosabb műemlékeinek egyike, a szeldzsuk időszak alatt épített mecsetek legszebb példája. A művészettörténészek és az építészek is egyetértenek abban, hogy nem található még egy olyan épület a világon, ahol ilyen módon keverednének egymással a háromdimenziós és bonyolult geometriai alakzatok, valamint a növénymotívumok.

A portálkapukon a barokk, a szeldzsuk és a gótikus stílus jegyei is megfigyelhetőek, emiatt egyedülálló és különleges az épületegyüttes. A bejáratokon és a falakon megjelenő faragott motívumok aszimmetrikusak. A motívumok egyediek, nincs két egyforma közöttük. Minden négyzetben ezer faragott minta látható.

A minták közül említést érdemel az északi homlokzat portálján látható élet koszorúja, amely egy képzeletbeli növényvilágot ábrázol. A portálokon kívül az oszlopok, valamint a kupola belső felülete is egyedi stílusú. A kórház önmagában is a kőfaragás mesterművének számít, a mellette található nagymecsettel csodálatos egységet alkot.

A kórház egy kétemeletes épület, melynek központi udvarát oszlopos előcsarnok veszi körül. Az udvaron lévő szökőkutakból áramló víz nyugtató hangját terápiás célokra használják.

A 700 éves, masszív építmény még ma is eredeti formájában látható.

Forrás: hu.wikipedia.org, kulturvarliklari.gov.tr, turkishculture.org

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here