Miért érdemes tavasszal Törökországba látogatni?

Az év bármely szakát is választjuk arra, hogy Törökországba látogassunk, mindig elbűvöl bennünket. Természetesen egyes évszakok jobban megfelelnek a különböző tevékenységekhez, akár a napsütötte tengerpartot, akár a hófödte hegyeket, vagy a gazdag kulturális örökséget akarjuk megcsodálni.

Sok látogató inkább nyáron érkezik Törökországba és fel sem merül benne, hogy a tavaszt válassza. Sokan köztük én is azon a véleményen vagyok, hogy Törökország a legszebb arcát inkább a tavaszi és az őszi hónapokban mutatja meg.

Mivel Törökország éghajlata az Égei- és a Földközi-tenger mentén mediterrán, így már április elejétől kezdődően kellemes időjárás várja a látogatókat. Ekkor már melegszik a levegő és kisebb eséllyel kap el minket kiadós zivatar. Kivéve akkor, ha Közép-Anatólia felé vesszük az irányt, mert Kappadókiában még április elején is megázhatunk egy frissítő zápor alkalmával és itt a hőmérséklet is hűvösebb. De ez ne szegje senki kedvét, mert ennek is megvan a maga varázsa. Tavasszal a nyárral ellentétben attól sem kell tartanunk, hogy a tikkasztó hőségben esetleg napszúrást kapunk. Ezek az időszakok kifejezetten alkalmasak túrázáshoz, kiránduláshoz, városnézésekhez. Választhatunk az utazási irodák által szervezett körutazások közül is, de saját szervezéssel is összeállíthatunk magunknak egy kulturális és természeti értékekben gazdag utazást.

Összehasonlítva a nyári és a téli szezonnal, tavasszal sokkal kevesebben keresik fel Törökországot, s a legfontosabb látnivalók, mint a múzeumok, kulturális emlékhelyek, mecsetek sokkal kevésbé zsúfoltak. A kevesebb turista miatt nem kell órákig sorban állni, kényelmesebben tudunk szétnézni és attól sem kell tartanunk, hogy a lábunkra taposnak a nagy tömegben. Az elő- és utószezonban való utazás másik előnye, hogy sokkal könnyebben találhatunk magunknak szabad asztalt az éttermekben, ha ebédelni szeretnénk. A kevesebb turista miatt sokkal autentikusabbá is válik az ország, a helyieknek is több idejük van, így el is beszélgethetünk velük és könnyebben bepillanthatunk mindennapjaikba.

Ahogy már említettem, a tavasz kitűnő évszak a túrázáshoz. Törökország-szerte több túraútvonal is található. A törökországi túrázás nem lehet teljes anélkül, hogy a lükiai út egy részét be ne járnánk. A Törökország déli partjainál, a Földközi-tenger mentén húzódó túraút Törökország első túraútvonala, Antalyától Fethiyéig tart. A teljes táv több mint 500 km, de kisebb részeit is be lehet járni.

Isztambul minden évszakban csodálatos, de igazán tavasszal érdemes ellátogatni ide, leginkább áprilisban. Ilyenkor tartják ugyanis a hagyományos Isztambuli Tulipánfesztivált. A parkok és közterek óriási, illetve zsebkendőnyi méretű virágágyásai is megtelnek nyíló tulipánokkal, és az időjárástól függően március végétől, április elejétől kezdve igazi színorgiával kápráztatnak el mindenkit.

A kertészmérnökök nem bízzák a véletlenre az ültetést, tudatos tervezésnek köszönhető az az összhatás, amely hamarosan hirdetni kezdi a tavasz beköszöntét. A szervezők büszkék arra, hogy csakis hazai termesztésű virághagymákkal dolgoznak. Olyannyira odafigyelnek a tulipánhagymák virágzásának pontos időzítésére, hogy ha kell, szokatlanul hideg vízzel öntözik őket, hogy ne kezdődjön túl korán a virágzás, ha már egyszer tulipánfesztiválra készül a város.

A kellemes tavaszi időjárás ideális arra, hogy magunkba szívjuk a török kultúrát. A gyönyörű, aranyló strandok és a szenzációs sípályák mellett sok olyan hely van az országban, amelyek megérdemlik, hogy felkeressük őket.

Törökország történelmét úgy ismerhetjük meg a leginkább, ha valamelyik ókori városba látogatunk el. Töltsünk el néhány órát Epheszosz vagy Trója romjainál és fedezzük fel látnivalóit. Ezek a városok egykor a világ legimpozánsabb városai közé tartoztak. Számos vár is található az országban, melyek szintén Törökország történelméről mesélnek. A Bodrumi vagy a Szimena vár mindenképpen megér egy látogatást. Ha valaki egyedülálló építészeti csodát keres, akkor látogasson el Kappadókiába és nézze meg az Uçhisar erődöt.

Ha valaki azonban még ennél is különlegesebbre vágyik, ő is találhat magának látnivalót. Ott van például a Divriǧi nagy mecset és kórház vagy Hattuszasz romjai és nem szabad megfeledkezni Harran méhkaptárra hasonlító házairól sem.

Törökországban minden évben több mint 1000 kulturális rendezvényt tartanak, melyek mind a helyiek, mind a turisták körében nagyon népszerűek. Még tavasszal is, amikor kevesebb a vendég, akkor is számos fesztivál és rendezvény van.

Ha a tavaszi szünetet töltjük Törökországban, akkor érdemes úgy időzíteni, hogy április 23-án is ott tartózkodjunk. Ekkor van a meglehetősen egyedi nemzeti ünnepük, a nemzeti szuverenitás és gyermeknap, ami a gyermekek iránti szeretetre és felelősségre hívja fel a figyelmet. Ezen kívül áprilisban tartják az Isztambuli Nemzetközi Filmfesztivált és április végén, május elején kezdődik az Isztambuli Zenei Fesztivál is.

Ha tavasszal látogatunk Törökországba, akkor olcsóbban foglalhatunk magunknak szállást mint a főszezonban. Ilyenkor a szállodák és utazásközvetítők alacsonyabb áron kínálják szolgáltatásaikat.

Forrás: Property Turkey

Kollár Kata – Türkinfo

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here