Kekova: ősi város, modern paradicsom Törökországban

A Törökország turisztikai fővárosának is nevezett Antalya egyik körzete, Kekova 2000 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Várományosi Listán, ami azt jelenti, hogy hamarosan átkerülhet a végleges listára kulturális, történelmi és természeti szépségeinek köszönhetően.

forrás: welt-atlas.de

Kekova az a hely, ahol a Bizánci Császárság korában Konstantin császár, és Myra püspöke, Szent Miklós élt és dolgozott. Miklós temploma még ma is látható itt, valamint egy színház és több történelmi és kulturális helyszín, mint Üçaǧız, Kale vagy Çayağzı.

Ma egy kisebb település található itt, amelyre évekig hatással volt a lükiai, római, szeldzsuk és oszmán birodalom.

A régészet szerelemeseit nemcsak a terület természeti szépségei, hanem ősi és történelmi építményei is idevonzzák.

A régióban több történelmi emléket is megcsodálhatnak az idelátogatók: vannak lükiai nyelvű feliratos sírok, lükiai sziklasírok, víztároló ciszterna, szarkofágok, a középkori várban kialakított színház, oszmán mecsetek, és még sorolhatnánk.

Akár vízen érkezünk, akár a hegyeken keresztül, a vár és Çayağzı egyszerre tárul a szemünk elé. A félig elsüllyedt város, Üçaǧız pedig mindenkit elvarázsol.

Kekova északnyugati oldalán található az „elsüllyedt város”, ahol egykor tengerészek éltek, így hajóépítő és hajójavító műhely is volt itt. Ez az i.e. 5. század óta kereskedelmi és katonai központ, napjainkban pedig Kekova egyik legszínesebb pontja.

Forrás: Daily Sabah

Képek forrása: merving.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here