Hófehér mészkőmedencék Pamukkaléban

Fotó: Gál Kati
Fotó: Gál Kati

Törökország egyik legkedveltebb fürdővárosa Pamukkale, ahol a holdbéli táj ezreket varázsol el nap mint nap. Ahol azonban nyáron tolong a tömeg, ott télen egy teljesen más világ várja az utazókat!

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren innen, az Üveghegyen túl élt a pergamoni király, II. Euménosz. Egy szomorú napon Euménosz lánya hirtelen megbetegedett és sehogy sem gyógyult. A király, ahogy egy jó királyhoz illik busás jutalmat ígért annak, aki képes segíteni a szenvedő királylánynak. Jöttek is az ország legjobb orvosai, de próbálkozásaik sikertelenek voltak, a királylány nem gyógyult.

Ekkor hirtelen felbukkant egy idős orvos, aki nem gyógyfüvekkel és varázsszavakkal érkezett, hanem egy egyszerű javaslattal: vitesse a király a lányát egy közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad. Mártózzék meg a lány a vízben, majd igyon egy kortyot utána, és máris jobban lesz. Igaza is lett. A forrás hatására a királylány azonnal lábra állt és jobban volt, mint valaha is. A király jó kapitalista lehetett, és azonnal meglátta a legújabb ‘business opportunity’-t a csodavízben: fürdőkkel teli várost (Hierapolisz) építettetett a helyre, ahol annak idején még a Római Birodalom uralkodói is megfordultak. Ma turisták látogatják.

Pamukkale Törökországban, Denizli városától 20 kilométerre található. A csodás természeti képződmény az UNESCO világörökség része. A Pamukkale szó jelentése ‘gyapotvár’, mely a hófehér mészkőmedencék kinézetére utalhat. A földfelszín alól feltörő, kálium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag forrásvíz domboldali zuhataga hozta létre. A környéken 17 melegvízű forrás található, melyek hőmérséklete 35-től 100 fokig terjed. Ahogy a mese is utalt rá, a Pamukkale mellé épült Hierapolisz városát már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt, és ma is a modern gyógyturizmus egyik célpontja lett. Sajnos a nagyszámú turista miatt a mészkőmedencék elkezdtek elszíneződni, a vízforrás akár 40-50 éven belül teljesen kiapadhat.

A cikk folytatása>>>

hellomagyarok.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here