Egy ország, ahol jó magyarnak lenni: Törökország

DCIM106GOPRO

Törökország – Tündérkémények, ókori barlangtemplomok és földalatti városok sokasága várja az utazót.

Jártam már Törökországban, ezért nagyjából tudtam, mi vár rám: gyönyörű tájak, gazdag kultúra, mennyei ételek, főként pedig barátságos, vendégszerető emberek, akik csillogó szemekkel és ölelő karokkal fogadnak, ha megmondod, honnan jöttél. Egy ország, ahol jó magyarnak lenni. Mosolyogva emlegetik az Oszmán Birodalmat, mintha valami remek közös kaland lett volna nemzeteink számára.

Tündérkémények

Kappadókia Anatóliában fekszik, és főleg különleges felszíni formáiról ismert. A vulkáni tevékenység, majd az erózió következtében egyedülálló, változatos formájú kőoszlopok alakították ki a táj arculatát, amelyet 1985-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A természeti erők mellett az itt élő emberek is formálták a tájat, az elmúlt évtizedek során Zelvében barlanglakásokat, sziklatemplomokat, sőt Derinkuyuban helyenként földalatti városkomplexumokat is vájtak a puha kőzetbe. Utunkat véges- végig csak, erre a tájra jellemző, különleges formációk szegélyezték, melyeket tündérkéményeknek is neveznek.

zek néhol kúposak, mint a csodás színeiről elnevezett Vörös–völgyben, máshol gomba alakúak, néha pedig obszcén asszociációkra adnak alkalmat, mint az árulkodó nevű Szerelemvölgyben.

Különleges képződmények

Napfelkelte után még teljes a szélcsend ezért ilyenkor biztonságosabb a repülés. Igaz megkérik az árát, de sokan még így is csak azért ruccannak le ide a török Riviéráról, hogy fentről csodálhassák meg a táj különleges képződményeit. Nem ritka, hogy egyszerre 50-60 ballon száll a horizonton reggelente csodás látványt nyújtva. Mi is izgatottan vártuk a felszállást… Mi másért utazna az ember ilyen messzire, ha nem azért hogy valami olyasmit tapasztaljon, amiben sehol máshol nem lehet része?

A cikk folytatása>>>

haon.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here