Egy nap Törökország legboldogabb városában

A sinopiak (Sinop) Törökország legboldogabb emberei.  Ez valószínűleg annak tudható be, hogy lakói egy közlekedési gondokat nem ismerő várost hoztak létre. Sinop abban különbözik más törökországi városoktól, hogy nincsenek közlekedési lámpák. Egyszer ugyan kihelyeztek egyet, de az embereket csak összezavarta. Megnőtt a közlekedési balesetek száma, így felszámolták azt.

A TUIK (Török Statisztikai Hivatal) szerint, Törökország legboldogabb emberei Sinopban élnek. Sinop a Fekete-tenger partján, Törökország legészakibb pontján található, 93 000 lakosa van. Ugyan nem nagy, de igazán boldog város. Nincs közlekedési probléma, és az árak is a törökországi átlag alatt vannak. Sinop olcsó és látnivalókban bővelkedik, ezért turistáknak kiváló célpont. A város repülőtérrel is rendelkezik, így Isztambulból másfél óra alatt elérhető. Ha jól tervezünk, a sinopi látnivalókat egy nap alatt végigjárhatjuk.

Szinopéi Diogenész, aki az ivóedényről is lemondott

Ahhoz, hogy megértsük a sinopiakat, meg kell látogatnunk Szinopéi Diogenészt. A híres sinopi filozófusról fennmaradt anekdota szerint amikor Nagy Sándor – aki nagy tisztelője volt – meglátogatta és így szólt hozzá: ”Kérjél tőlem bármit, amit csak akarsz!”, így válaszolt: “Ne álld el előlem a napot!”

Bár a törökök jól ismerik a bizánci császár, Romanosz Diogenészesz nevét, aki Alparslan török hadvezértől szenvedett vereséget, a sinopi Diogenész nem ilyen közismert. A cinikus filozófiában jeleskedő mester szobra a történelmi sinopi börtön mellett magasodik. Az időszámítás előtt 400-as években élt filozófus szembenállt a civilizációval, és egy hordóban élt. Az egyetlen tulajdonát egy vizesedényke képezte, amit elhajított, mikor meglátott egy kisfiút a markából vizet inni.

Piknikezzen Aklimanban!

Akliman Sinop központjától 9 kilométerre fekszik, İnceburun és Hamsilos között. Kezdetben hajók találtak itt menedéket, ezenkívül az utazás során meghalt hajósoknak temetkezési helyként szolgált. Napjainkban tengerparti pihenőhely, a piknikezést kedvelők kedvence.

Törökország legészakibb pontja, Inceburun

Inceburun Törökország legészakibb pontjaként ismert. Fényképezkedhetünk a világítótorony előtt, miközben élvezhetjük a hely kedvező természeti adottságait. Ha valaki úgy hozná ide önöket, hogy előbb beköti a szemüket, miután kinyitják, azt fogják hinni, hogy egy svájci faluban vannak. Inceburun világítótornya és az egész környezet Európa legdélnyugatibb pontjára, Sagres Burnu-ra emlékeztetnek.

Sajnos ezt a természeti csodát nukleáris központ terve fenyegeti. Ha nem sietnek, e törökországi helyet már csak blogok fotóin láthatják majd.

Antalya Alcatraza: A sinopi történelmi börtön

A régen hajógyárként működő épületet a krími háborúk után börtönné alakították. Három oldalról víz és tenger határolja, így nagyon nehéz innen megszökni, ezért is hasonlítják az Alcatrazhoz. Csak egyvalakinek sikerült megszöknie ezidáig. A börtönben olyan magas a páratartalom, hogy lehetetlen gyufát gyújtani. A legtöbb rab büntetése letöltése előtt elhalálozott. Az épület 120 évig működött börtönként, ma már múzeum. A legboldogabb város legboldogtalanabb épületét mint elrettentő példát is érdemes meglátogatni.

Sabahattin Ali cellája

Sok író, politikus és költő töltötte a sinopi történelmi börtönben ”száműzetését”, közülük a leghíresebb Sabahattin Ali. Csak egy évet töltött itt, de ekkor írta meg többek között a “Kuyucaklı Yusuf” és az “Aldırma Gönül aldırma” című híres verseit. Napjainkban Sabahattin Ali versei a börtön falát díszítik.

A forgalom hiányának élvezete

Látogassanak el ide, ha a mindennapoktól kicsit elmenekülnének. Sinop, ha csak rövid időre is, de megszabadít a forgalomtól és a forgalom okozta stressztől. Nem kell az esőerdőig menni, hogy csak magunkra figyelhessünk. Sinop közelebb van!

Forrás: cnnturk.com

Kiran Katalin – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here