Antalya, a tengerparti paradicsom

Törökország egyik kedvenc üdülőhelyének népszerűségét talán az mutatja legjobban, hogy az egymilliós lakosú város népessége a főszezon alatt a duplájára növekszik. Érdemes utánajárni, miért is jön ide ennyi ember?

A mediterrán éghajlatú városban az év 365 napjából 300-ban süt a nap. Ez már önmagában is elég vonzó tulajdonság, mindezt a nyári csapadékmentesség teszi még kényelmesebbé. Általában húszévente egyszer esik az eső a szezonban, úgyhogy, ha Antalyában járva kifogunk egy nyári vihart, akkor legalább tudhatjuk, hogy egy igazán ritka jelenségnek lehettünk tanúi.

Kaleiçi, a városközpont

Persze ez még kevés lenne a sikerhez, kellemes klímájú településből azért elég sok van a Földközi-tenger vidékén. Ilyen különleges fekvésűből viszont már kevés. A legenda szerint Krisztus előtt az első században II. Attalosz pergamoni király elrendelte, hogy találják meg a világ legszebb táját a számára: a földi paradicsomot. Miután emberei rábukkantak a helyre, Attalosz király várost építtetett és Attaleiának nevezte el.

A később Antalya nevűre változott település ma is a Földközi-tenger gyöngye. A török riviéra fővárosaként is emlegetik. A város legkedveltebb része a Kaleici, vagyis a városközpont, ahol érdekes török és görög házak állnak védelem alatt. A bizánci, a római és a szeldzsuk építészet és kultúra alapjai még mindig láthatóak az óvárosban.

A cikk folytatása >>>

Forrás: vjm.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here