A bazársoron túl – az ezerarcú Törökország

Milyen lehet a minaretből kiszűrődő énekre ébredni? Milyen valójában egy igazi a szultán? Milyen érzés átsétálni egy hídon egyik kontinensről a másikra? Milyen alkudozni a véget nem érő bazársoron? Ezekre a kérdésekre mind a csodás Törökország nyújt választ. Tevére föl, járjuk be az országot!

Utazásunkat mi mással is kezdhetnénk, ha nem a gyönyörű Isztambullal? A török város a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el. A turisták kedvelt úticéljává vált kedvező fekvése és a római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékeivel, amelyek mind megmaradtak. Legfontosabb látnivalója egyértelműen Ahmed szultán mecsete. Ez a dzsámi Isztambul egyik központi mecsete, a Hagia Szophiával szemben található. Kék mecset nevét az őt díszítő kék csempékről kapta. Az épület nem meglepő módon a világörökség része. Monumentalitásával és égbe törő tornyaival teljesen magával ragadja az embert, a varázslatos érzésről, ami átjárja át az épületet és környékét nem is beszélve.
Maradva a vallási épületeknél betekintünk a Hagia Szophiába, mely egy hajdani ortodox bazilika Isztambul közepén. A templom különlegessége a többszörös kupolamegoldás és temérdek félköríves ablak. Gyönyörű látványt nyújt, isztambuli utazásnál kötelező.

Ha valaki alkudozási képességeit tenné próbára, látogasson el a Nagy Bazárba, ami a világ egyik legnagyobb fedett piaca, ahol közel 60 utcácska mintegy 3000 boltja szolgálja ki a napi 250-400 ezer látogatót. Ahhoz, hogy az összes üzletet bejárjuk, három napra lenne szükségünk! A hagyományos zöldségpiacokat se hagyjuk ki, a színek, formák, illatok miatt.

Folytatás >>>

Forrás: travelercircle.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here