Közép-anatóliai régió – Ankara

Forrás: britannica.com

Ankara az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó, magashegységekből álló úgynevezett İzmir – Ankara – Erzincan szutúra mentén helyezkedik el, ezért a vidéken gyakoriak a földrengések. A város maga egy medencében fekszik, meredek és sziklás dombra épült.

Törökország fővárosa, második legnagyobb városa Isztambul után, valamint az ország egyik legnagyobb egyetemi városa. Itt székel a parlament és itt, a város Yenişehir negyedében vannak a fontosabb minisztériumok, nagykövetségek is.

Ankara egészen a köztársaság alapításáig jelentéktelen kisváros volt, azután kezdett rohamosan fejlődni, hogy Atatürk 1923-ban fővárossá tette, mivel a hegyek közt sokkal jobban védhető helyen fekszik, mint Isztambul. A közép-anatóliai régió fontos gazdasági és kereskedelmi csomópontja.

A mai Ankara helyén az első olyan települést, melynek nevét is ismerjük, i. e. 1200-ban a hettiták alapították Ankuvasz néven. Az Ankara nevet 1930 óta viseli.

Ankara nem tartozik a hagyományos értelemben vett turistacélpontok közé, ehhez a város fekvése és adminisztratív fővárosi funkciója is hozzájárul.

Ankarában a kulturális turizmus főként a múzeumokra koncentrálódik, az itteni történeti és régészeti múzeumokban sok értékes, ősi anatóliai leletet állítottak ki. Ezen kívül a régi városrészben számos történelmi műemlék található. A nevezetességek közül kiemelkedik Augusztus császár temploma, melynek falán található a híres Monumentum Ancyranum. Itt emelkedik az ankarai vár, amelynek elődjét valószínűleg az i. e. 2. században emelték, később a rómaiak újjáépítették, a bizánciak pedig a belső várrészt építették hozzá. A régi városrész ékkövei a 15. századi hamamok és a római fürdők. A 20. században épült dzsámik közül a legnagyobb a Kocatepe-mecset.

A főváros egyik legnagyobb látnivalója az Anıtkabir, mely az Anıttepe városrészben egy dombon található, és mely Mustafa Kemal Atatürknek, a Török Köztársaság alapítójának, első elnökének és legnagyobb reformerének mauzóleuma.

A téli sportok kedvelői 18 km-re Ankarától találják az Elmadağ Síközpontot, amely 1500–1850 méteres magasságban fekszik. A síközpont január és március között tart nyitva, a hó 30–60 centiméteres, a pálya könnyű és közepes nehézségi fokozatú. A környező hegyek és patakos völgyek a túrázók kedvelt célpontjai. A városhoz közel fekvő folyóvizeknél és tavaknál népszerű a horgászat. Ankara környékén számos, a Bizánci Birodalom idején kialakult  barlang található, melyekben számos korabeli barlanglakást és egy keresztény templomot is megtekinthetnek a látogatók.

A város környékén, a Soğuksu Nemzet Parkban számos növény- és állatfaj, köztük több keselyűfajta is él.

Éghajlata kontinentális, hideg, csapadékos téllel és forró, száraz nyárral; egyaránt hat rá a közép-anatóliai és a fekete-tengeri időjárás. Eső leginkább tavasszal és ősszel hullik, egyébként az ország egyik legszárazabb vidéke.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here