Fekete-tengeri régió – Amasya

Fekvésének szépsége, különleges faházai, gazdag történelmi hagyománya teszi a turisták közt népszerűvé Amasyát. A fölé tornyosuló sziklákba vájt sírokba Pontusz királyait temették. A város uralkodókat, művészeket, tudósokat adott a világnak, és hozzá kötődik Mustafa Kemal Atatürk életének egy fontos szakasza is.

Amasya a tengerszint felett mintegy 411 méter magasan, egy természeti szépségekben bővelkedő szűk folyóvölgyben helyezkedik el, amelyet csaknem függőleges sziklafalak, illetve a Canik- és a Pontosz-hegy csúcsai szegélyeznek. A város a Fekete-tenger partvidéke és Belső-Anatólia termékeny síksága közt épült, melyet a Tersakan, Çekerek és Yeşilırmak folyók öntöznek.

A városon keresztülfolyó Yeşilırmakot (ókori görög nevén Irisz) öt híd keresztezi.

Amasya legértékesebb látnivalói a régi, oszmán kori udvarházak. Az egyik legelegánsabb ilyen épület a Hazeranlar-ház, melyet 1872-ben építtetett Defterdar Hasan Talat Efendi húga, Hazeran részére. A városközponttól nyugatra található a Harşane-hegyre épült amasyai vár, melyet tornyai és hellenisztikus kori falszakaszai tesznek különlegessé. A vár lábánál láthatók az i. e. 3. századból származó Királyszikla-sírok, melyekben az ókori utazó Sztrabón szerint pontoszi királyok nyugodtak.

A környéken több termálforrás is található, és a város büszkélkedhet egy 1678-ban épült törökfürdővel is.

Amasya érseki címét 1860-ban Lonovics József korábbi egri érsek töltötte be, akit az 1848–1849-es magyar forradalom- és szabadságharcban való részvételéért itthon üldöztek, ezért elhagyni kényszerült hazáját.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here