Fekete-tengeri régió – Samsun

Valószínűleg Kr. e. 562-ben görög kolóniaként jött létre Amisus néven. Később Pontosz, majd a Római Birodalom fennhatósága alá került. A 12. században szeldzsuk törökök kezére került, ekkor lett a város neve Samsun. A 14. században az Oszmán Birodalom részévé vált.

Samsun Ankarától kb. 5 órás útra található, ez a legnagyobb város a Fekete-tenger partján. Tökéletes arra, ha vásárolni szeretnénk, vagy kulturális kikapcsolódásra vágyunk. Az Atatürk Kulturális Központ több koncertnek és egyéb kulturális programnak is helyszínül szolgál.

1869-ben egy hatalmas tűzvészben a város nagy része elpusztult.

A török függetlenségi háború egyik fontos állomása, 1919. május 19-én itt szállt partra Mustafa Kemal, és indult el anatóliai körútjára, megkezdve a függetlenségi harcokat, melynek eredménye a Török Köztársaság létrejötte lett.

1922-ben a várost az Amerikai Egyesült Államok flottája lőtte.

Mustafa Kemal Atatürk Bandırma nevű hadihajója ma is a kikötőben horgonyoz, múzeumként funkcionál.

Samsun fontos kereskedelmi központ, a régióban dohányt, gyapotot, zöldségféléket és gabonaféléket termesztenek.

Itt található Törökország leghosszabb folyója, a Kızılırmak, melynek deltájában egy madárrezervátum található. A rezervátumban telente 452 különböző madárfaj 150 000 példánya pihen. A lápvidék teljes területe közel 22 000 hektár, melyből több mint 5000 hektár védelem alatt áll.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here