Égei-tengeri régió – İzmir

İzmir az egyik legrégebbi város az Égei-tenger partján. Törökország harmadik legnagyobb városa. Egészen a közelmúltig a tudósok úgy vélték, hogy a várost i. e. 3. évezredben alapították egy kis dombon az İzmiri-öböl legészakibb csücskében. A területen kialakult kultúra Trójával egyenrangú fejlettségű volt.

I. e. 1500-ra Szmirna hettita befolyás alá került. Mivel a hettiták már rendelkeztek saját írással, elmondhatjuk, hogy İzmir a hettitákkal került be az írott történelembe. Több fennmaradt hettita írásos emlék is beszámol a területen található településekről.

Az „Ősi Szmirna” i. e. 650 és i. e. 545 között élte virágkorát, csaknem száz éven keresztül, mely egyben az ión civilizáció csúcspontját is jelentette. A korszak nagyságának egyik kiváló jellemzője az írás elterjedt használata i. e. 650-től kezdve.

A korszak többszobás házainak legrégebbi modelljét az ősi Szmirnában fedezték fel. Ugyancsak Szmirnában található a görög építészet legrégebbi polgári építménye, egy kőből készült szökőkút az i. e. 7. századból.

A törökök először 1076-ban hódították meg Szmirnát. A Török Köztársaság 1923-as kikiáltása után a várost ismét újjáépítették.

İzmirhez tartoznak Epheszosz, Pergamon és Szardeisz ősi városai is.

İzmirben a nyarak hosszúak és forróak, a tél hűvös és csapadékos. A hóesés ritka, leginkább januárban és februárban fordul elő.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here