Törökország szellemi kulturális örökségei – Török kávé és a kávéfőzés hagyománya

Forrás: pixabay.com

A török kávé kultúrája és hagyománya a 16. századra nyúlik vissza, ekkor kezdtek el ugyanis először kávét felszolgálni Isztambulban. 

A török kávékészítést különleges előkészületek és főzési technika jellemzi. Ez az egyik legrégebbi kávéfőzési módszer, amelyet még mindig használnak. A kávé elkészítésénél alkalmazott hagyományos technikák olyan speciális eszközök kifejlesztéséhez vezettek, mint a főzőedény (cezve), a kávés csésze (fincan) vagy a művészi kidolgozású mozsarak. A török kávé azáltal, hogy hosszú ideig főzik, és mindig frissen szolgálják fel, hosszantartó ízt hagy az ember szájában. Lágyabb, aromásabb és koncentráltabb, mint más típusú kávé. Könnyű megkülönböztetni a többi kávétól aromája, őrlési technikája és habossága alapján.

A török kávé nemcsak egy ital, hanem közösségi kapocs is, amely egyesíti a kulturális tereket, a társadalmi értékeket és a meggyőződéseket. A társadalmi kapcsolatokban betöltött szerepe az első kávézók megnyitására vezethető vissza. A kávéházak akkor és ma is azok a helyek voltak, ahol az emberek kávét isznak, beszélgetnek, híreket osztanak meg egymással és könyveket olvasnak. A hagyomány, a vendéglátás, a barátság, és a szórakozás szimbóluma. Mindez tükröződik egy híres török közmondásban is: „Egy csésze kávé emléke negyven évig tart”. Ez a mondás is azt mutatja, hogy a kávé mennyire fontos a török kultúrában.

A török ​​kávé hagyományát a társadalom minden tagja gyakorolja Törökországban. Különösen a családok, a csészék és edények gyártói, a kávéházakban tanuló diákok, a munkások, az őrölt kávé eladói között él még most is a hagyomány. Emellett az országba látogató külföldiek ezt a hagyományt a török ​​életstílus egyik szimbólumának tekintik. A hagyományt a török ​​társadalom egésze a kulturális örökség részének tekinti. Amióta a törökök a 16. században megismerkedtek a kávéval, a legkisebb településeken is kávézókat nyitottak. Ez bizonyítja a török ​​kávé iránti folyamatos és növekvő igényt a múlttól a jelenig. Szinte lehetetlen elképzelni egy török ​​házat török ​​kávékészítéshez szükséges kellékek nélkül. Valójában, a többi italtól eltérően, a török ​​kávét még inkább a török ​​életstílus szimbólumának tekintik, ezért a török ​​kávé és hagyomány erős társadalmi jelentőséggel bír a társadalom minden szintjén.

A török kávé kultúrájához és hagyományához kapcsolódó ismereteket, a kávékészítéshez szükséges készségeket és rituálékat a család minden tagja ismeri, ezek szájról szájra terjednek. Aki török családban született, annak természetes, hogy tudja, hogyan kell a jó török kávét elkészíteni és azt is, hogy ez a török életstílus egyik legfontosabb eleme. A kávé mellett a kávéházak kulturális terekként biztosítanak olyan környezetet, amelyben ez a hagyomány továbbadható. A kávéházak nélkülözhetetlenek a hagyomány számára, mivel a kávéházak történelmileg megelőzik az otthoni kávéfogyasztást.

A török kávé és a kávéfőzés hagyománya 2013 óta a szellemi kulturális örökség része.

Forrás: aregem.ktb.gov.tr

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here