Törökország szellemi kulturális örökségei – Hıdrellez

A Hıdrellez az Észak-Macedón Köztársaság és a Török Köztársaság közös szellemi kulturális örökségének egyik eleme, amely évszázadok óta nemzedékről nemzedékre száll.

A „Hıdrellez” összetett szó a „Hıdır” és az „İlyas” szavakból tevődik össze. Úgy vélik, hogy ezek a próféták május 6-án találkoztak először egymással, ezt ünneplik. A föld és a víz védelmezőinek, valamint az emberek, családok és közösségek segítőinek tekintik őket. Május 6-ával kezdődik a tavasz, ébred a természet és ezt ünneplik.

A Hıdrellez Macedóniában és Törökországban is élő hagyomány, mindkét nép különféle szertartásokkal és rituálékkal ünnepli, amelyek a természethez kapcsolódnak, és a család, a közösség jólétének, termékenységének biztosítására, az állatállomány és a termények védelmére szolgálnak.

Napjainkban Hıdrellez előestéjén az emberek számba veszik kívánságaikat, felírják őket egy darab papírra, amit azután vagy elásnak egy rózsabokor alatt, vagy elrejtik egy agyagkorsóba, esetleg a tengerbe dobják. Úgy tartják, ezek a kívánságok így valóra válnak.

Egy másik hagyomány, amely a tavaszünnephez kapcsolódik, a tűzugrás. Aki a tüzet átugorja, egész évben egészséges lesz, aki pedig beteg volt, meggyógyul.

A Hıdrellez 2017-ben került fel az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek reprezentatív listájára.

Forrás: aregem.ktb.gov.tr

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here