Ókori hajóroncsokat találtak régészek Antalya tartományban

Forrás: Anadolu Ajansı

A török riviérán található Antalya, kedvelt célpontja volt a korábbi, tengeri kereskedelemből élő, civilizációknak. A dél-török tartomány partjainál a közelmúltban több régészeti kincset is felfedeztek.

A víz alatti régészek 2022 nyarán 14 hajóroncsot találtak. Hakan Öniz, az Akdeniz Egyetem professzora szerint az Antalya partjainál 2000 óta talált hajóroncsok száma mára meghaladja a 350-et.

Öniz professzor, aki egy kutatóintézet víz alatti kulturális örökséggel foglalkozó részlegét is vezeti, az Akdeniz Egyetem „Arkeo” tudományos kutatóhajóján dolgozó régészek közé tartozik. Ez a hajó Antalya és a földközi-tengeri Mersin tartomány között közlekedik, és a tengereket kutatja. A felfedezők csapata sokszínű, vannak köztük akadémikus és PhD hallgatók is, akik Törökországból és 13 másik országból érkeztek, Svédországtól és az Egyesült Államoktól kezdve Mozambikig és Lengyelországig. A víz alatti képalkotás és felderítés legújabb technológiáját használják a vizek felfedezésekor. Három víz alatti robot is segíti őket a tengerfenék  250 méteres mélységig történő pásztázásában, így a búvárok számára elérhetetlen helyekre is eljutnak.

Öniz professzor a közelmúltban arról számolt be, hogy ezen a nyáron az i. e. 7. századból és az i. sz. 12. századból származó hajóroncsokat találtak. A legtöbbjük amforákkal volt megrakva, amelyeket az áru szállítására használtak. Olívaolajat, halszószt és bort is tároltak bennük. Mindez arra enged következtetni, hogy a Földközi-tenger partvidéke forgalmas útvonal volt ezekben az évszázadokban.

Egy felfedezés révén a csapat azt is megállapította, hogy az őskorban Antalyában téglavető műhelyek működtek, amelyek áruikat más mediterrán városoknak értékesítették, és a termékeket tengeren szállították. Öniz professzor elmondása szerint az egyik érdekes felfedezés a két hajóroncson volt, ahol a téglákat és a tányérokat tökéletes épségben találták meg: ugyanúgy álltak ott, mint ahogyan a teherhordók 2000 évvel ezelőtt otthagyták őket.

Bronzkorból származó horgonyokat is találtak, ami arra utal, hogy a Földközi-tenger partján már 5000 évvel ezelőtt is tengeri kereskedelem folyt, és a török partokat katonai és védelmi célokra is használták.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here