Kiállítják a gyönyörű Almás mozaikot

Utolsó szakaszába érkezett az a több évig tartó munka, melynek eredményeként az  Amasya városában tálalható régészeti múzeum új kincset mutathat be. Várhatóan áprilisitól – amikor hagyományosan növekszik a turisták száma a környéken – már megtekintésre készen várja a mozaikkép a múzeumlátogatókat.

A római korhoz köthető, közel 1800 éves, mintegy 20 nm területű mozaikra, melynek közepén a 1,5 méter átmérőjű, almás motívummal díszített kép található, 2014-ben a fekete-tengeri régióban, az Amasya városhoz tartozó Yavru falu mellett végzett ásatásokon leltek rá.

A mozaik a múzeumi raktárba, illetve védelem alá került. Tavaly kezdődött meg és kb. hat hónapig tartott a helyreállítási munka. Az Amasya Régészeti Múzeum most készíti elő a csodálatos mozaik kiállítási helyszínét, illetve elhelyezés után kiegészítik a hiányzó részletekkel.

Osman Varol, a város kormányzója elmondta: „A feladat nagyon összetett. Különböző munkafolyamatok során készültek el a mozaik hiányzó darabjai, melyeket megfelelő várakozási idő után illeszthetnek össze. Ráadásul a múzeumon belül is átalakítási munkálatokat végeztek, hogy elkészüljön az a medence, ahol a mozaikot elhelyezhetik. A munka jelenleg is folyik.”

forrás: hurriyet.com.tr

A kormányzó így folytatta: „Amasya több civilizációnak is otthont nyújtott a múltban, többek között a Római Birodalomnak is. Egy 1700-1800 éves mozaikról van szó. Az, hogy ezen egy almás motívum szerepel, bizonyítja, hogy a környék már akkor híres volt az almájáról és az almafáiról (ti. Amasya legfőbb mezőgazdasági terméke a ropogós, lédús, piros színű alma – a fordító). Úgy gondoljuk, amint megnyílik a lehetőség a látogatók előtt, hogy megtekintsék ezt a mozaikot, sokak érdeklődésére számíthatunk.”

Így találják meg a múzeumot:

Név: Amasya Arkeoloji Müzesi

Cím: Üçler, Mustafa Kemal Paşa Cd. No.91, 05100 Amasya Merkez/Amasya

Telefon: (0358) 218 45 13

Nyitva: minden nap 8.30 – 17:00

A hír forrása: arkeofili.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here