Izgalmas régészeti felfedezés: négy víztározót találtak Metropolisban

Négy, egymással összeköttetésben lévő ciszternát tártak fel Metropolis antik városában, ahol 1990 óta folyamatosan végeznek ásatási munkálatokat. Az oda látogatók már eddig is megtekinthették a színházat, a kormányzati épületet és több lakóházat is.

A legutóbbi ásatások 2020 júliusában kezdődtek meg. Közel 7 méternyi földréteg alatt találtak rá a négy víztározóra, melynek eddig kutatások során nyoma sem volt. A város legmagasabb pontján – a feltételezések szerint a késő római korszakban –  építették őket úgy, hogy összekötötték őket, így összesen 600 tonnányi víz tárolására voltak alkalmasak, és évszázadokig szolgálták a város lakosságát.

A szakemberek megállapították, hogy a tározókat az i. sz. 12-13. században szeméttárolásra kezdték használni, így a föld kitermelésekor számos korabeli használati tárgyat is kiástak. Ennek jelentősége az adott korszakban a környéken élő emberek életkörülményeinek, életmódjának feltárásában van.

Metropolis úgy is ismert, mint „az anyaisten városa”. 5000 évvel ezelőtt, a korai bronzkorban költöztek ide emberek. Fénykorát a hellenisztikus korszakban élte, lakosai mezőgazdaságból tartották fent magukat, ám legnagyobb bevételüket kereskedelemből és vámokból szedték, ugyanis a város a Smyrna–Epheszosz útvonalon helyezkedett el. Az 1. századi írásos források szerint kiváló bort termeltek itt. Ez hihetőnek tűnik, mert ma is nagyon közel található hozzá az egyik legszínvonalasabb izmiri borászat.

Forrás: https://metropolis.web.tr/

A látogatók több korszak épületeit, kincseit tekinthetik meg: színházat, fürdőt, gyönyörű mozaikokat, a bizánci korszak templomát, egy 67 méter hosszú tetős oszlopsort, ahol annak idején vallási és politikai gyűléseket tartottak, illetve megnézhetnek egy szépen felújított, griff-fejekkel díszített, kőből készült vezetői széket is. További információkat a Metropolis honlapjáról és az alábbi videóból kaphatnak.

Ha Epheszosz felé járnak, igyekezzenek időt szakítani a közelben található kisebb, ám hasonlóan érdekes antik városokra is: a 25 km távolságban lévő Magnesia és a 34 km-re lévő Metropolis is megér egy látogatást.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here