A történelmi Hasankeyf vár hamarosan látogatható lesz

A Batman tartományban található, ezeréves városban, Hasankeyfben álló vár – a környező területekkel együtt – a közelben létesített gát miatt védelem alá kell, hogy kerüljön. A várban talált ókori emlékeket vagy áthelyezték, vagy pedig megerősítették, hogy így védjék meg a víztől. Hamarosan ki is állítják azokat.

forrás: bbcnews.com

Hasankeyf a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott területe. Közvetlenül a Tigris-folyó partján fekszik, mely a „civilizáció bölcsője”-ként is ismert. A város körül mészkősziklába vájt, több ezer ember alkotta barlang található, valamint több száz középkori műemlék, melyekből szabadtéri múzeumot hoznak létre.

A Hasankeyf városban található vár védelmi munkálatai azután kezdődtek meg, hogy a közelben felépült Törökország negyedik legnagyobb gátja, az Ilısu-gát.

forrás: flickr.com

A várban az 1970-es évekig számos civilizáció élt, napjainkban pedig több ősi és történelmi emléknek, épületnek ad otthont, melyek az ókori Róma, az Artuklu Dinasztia és az Oszmán Birodalom idejéből származnak.

Ahhoz, hogy ezeket az örökségeket megvédjék az árvíztől, egy 1 kilométer hosszú és 60 méter magas fal építését kezdték meg a vár körül. A munkák befejezése után a várat megnyitják a turisták előtt is, és egy kikötőt is létesítenek, hogy onnan könnyen megközelíthető legyen a történelmi citadella.

A váron kívül a Yusuf Ağa kúria, a nagy palota (Büyük Saray), a kis palota (Küçük Saray), a nagymecset (Ulu Camii), a barlangok és a várban lévő történelmi mauzóleum is helyreállításra kerül és látogatható lesz.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here