Múzeumként újranyit a Héttorony

Karóval jöttél, nem virággal,
feleseltél a másvilággal,
aranyat igértél nagy zsákkal
anyádnak és most itt csücsülsz,

mint fák tövén a bolondgomba
(igy van rád, akinek van, gondja),
be vagy zárva a Hét Toronyba
és már sohasem menekülsz.

József Attila – Karóval jöttél

A Héttorony (törökül Yedikule Hisarı) talán az egyik legismertebb isztambuli történelmi épület. Ahányszor csak írtunk róla, olvasóink panaszkodtak: felkeresték, de nem látogatható. Nekik hoztunk most jó hírt.

2020 szeptemberében Ergün Turan – Fatih kerület polgármesterre – bejelentette: a több szakaszban megvalósított felújítási munkálatok után előkészítik a múzeumot a nyitásra.

„Míg a helyreállítási munka a Hisarban tovább folytatódik, a múzeumban csoportok látogatására lesz lehetőség. Isztambulban ez az egyik pont, ahol az oszmán és a bizánci kultúra találkozik. A Héttorony most ismét gazdagítani fogja a város kincsestárát.” – mondta a polgármester.

A legrégebbi tornya még az ókorból származik, ehhez építtetett kettőt Theodosius császár, és az egészet kőfallal vetette körül. Az idő és a földrengések nem kímélték a Héttornyot sem, négy tornya leomlott, majd az 1768-as földrengés idején további kettő is, csak egy marad meg, a börtöntorony (Vértorony).

a képet Robert Capa – magyar származású fotós – készítette 1946-ban
Forrás: Bir İstanbul hayali @hayalleme Twitter fiók

A börtönben nemes emberek, köztük szultánok is raboskodtak. Hét trónfosztott szultán is e falak között végezte életét, az áldozatok fejét pedig elrettentő példaként az erőd falaira tűzték.

Ahogy történelmi tanulmányainkból tudjuk, több magyar fogoly is be volt ide zárva, közülük Szilágyi Mihály, Majláth István, Török Bálint, Bornemissza Gergely és Béldi Pál a legismertebbek. Az utolsó magyar rab gróf Esterházy Antal volt 1698–1699-ben.

Forrás: fatih.bel.tr

A felújításon dolgozó mérnök, Celaleddin Çelik beszámolt róla, hogy korszerű rekonstrukciós eszközökkel, nagy odafigyeléssel végzik a munkát. Új életre fog kelni például a Fatih Mescidi, mely Isztambul meghódítását követően az első újonnan épített mecset.

A felújítás 7 évig tartó bezárás után kezdődött el, ám szakértők azt mondják, a munka akár 20 évig is eltarthat, míg a Héttorony teljes pompájában megújul. Szerencsére nem kell húsz évet várni a látogatóknak: máris megnyílt a múzeum, heti 6 napon, szervezett túrák keretében fogadnak látogatókat. Hétfőtől szombatig minden nap, naponta 4 indulási időponttal, csoportonként 20 fővel archeológus és professzionális idegenvezető segítségével járhatnak körbe az érdeklődők. EZEN a linken lehet előre bejelentkezni. Egy ilyen túrán készült az alábbi videó:

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here