Lenyűgöző Isztambul, II. rész

Isztambul egy kulturális és történelmi jegyeket egyaránt magán viselő izgalmas város, mely sok mindent kínál a világ minden tájáról ideérkező utazónak. A neolitikum idején alapították, ma már azonban Isztambul egy modern város, mely mecsetei, bazilikái, katedrálisai, és a régi bazárjai által mégis hű maradt történelméhez. Kelet és a Nyugat között állva, Törökország legnagyobb városa az intrika és bűvölet kisugárzását kínálja, mely vonzóvá teszi minden látogató számára. Az alábbiakban Isztambul – első rész – legnépszerűbb turisztikai látnivalóit tekintjük át:

Szulejmán-mecset

A látogatók szerint a Szulejmán-mecset szépséget és nyugalmat áraszt, spiritualitás élményét nyújtva. A mecset Isztambul „harmadik dombján” található, építését 1550-ben Szulejmán szultán rendelte el. A mecset kiválóan ötvözi a csodálatos iszlám és a bizánci építészet stílusait. A mecset nagymértékben sérült az évek során, főként az I. világháború alatt, amikor fegyverraktárnak használták és tűz ütött ki. A 20. század közepén állították helyre. Építése idején, a kupolája a legmagasabb volt az Oszmán Birodalomban.

A Nagy Bazár

Azoknak az utazóknak, akik imádnak vásárolni, nem szabad kihagyni az 5000 üzletből álló Nagy Bazárt, mely az egyik legnagyobb fedett piac a világon. Több mint negyedmillió látogató érkezik naponta, a bazárokban ékszerek, repülő- és nem repülő szőnyegek, fűszerek, régiségek és kézzel festett kerámiák is kaphatóak. A bazárt 1461-ben alapították, és ma is otthont ad két mecsetnek, négy szökőkútnak, két gőzfürdőnek és szaunának, valamint a Cevahir Bedestennek, ahol hagyományosan a legritkább és legértékesebb darabokat lehet megtalálni. Itt a vásárlók rálelhetnek régi érmékre, ékszerekre, értékes drágakövekre, intarziás fegyverekre és antik bútorokra.

Topkapi palota

A Topkapi palota kihagyhatatlan látnivalója Isztambulnak, mely egyesíti a történelem és a lenyűgöző táj élményét, melyre nem lehet elég időt szánni. Az Oszmán Birodalom gazdag történelme nyomán a Topkapi Palotát öt kilométer kőfal és 27 torony veszi körül. Topkapi – melynek történelme a 15. századig nyúlik vissza – egy dombon helyezkedik el, ami a Márvány-tengerre, a Boszporuszra és az Aranyszarvra néz. Egykor ez volt az Oszmán Birodalom szultánjainak és a török kormánynak a hivatalos székhelye, de ma már múzeumként funkcionál, amely ma is a legnagyobb és legrégebbi palota a világon. A látogatók bepillantást nyerhetnek a hárem szállására, a kormány munkahelyeire, a szultánok régi fegyvereinek gyűjteményébe, a palota konyhájában található hatalmas porcelán kollekcióra, és a kincstár ékszer-, valamint óra gyűjteményére.

Folytatás >>>

Forrás: hellovilag.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here