Isztambul látnivalói – a Topkapı palota

A Topkapı palota jelentős történelemmel rendelkezik. Az 1400-as években épült, de még ma is ugyanolyan állapotban van. Jelenleg múzeumként működik, ahol a látogatók az akkori öltözékeket, ékszereket, edényeket tekinthetnek meg, de a palota még ma is hordozza a kor sajátosságait.

A palotában négy udvar található, melyek mind gyönyörűen ki vannak építve, a falak, a mennyezet mind káprázatosan vannak díszítve. A palota leginkább a rokokó stílusjegyeit hordozza magában. Isztambul történelmi negyedében fekszik, az Aranyszarv-öböl és a Márvány-tenger közt, a Szeráj csúcson. Ha látni szeretnénk a régi nagy oszmán birodalom csodáit, a Topkapı palotát semmiképp nem hagyhatjuk ki.

Az első udvarban láthatunk egy gyönyörű rózsaparkot, a Hagia Irene egykori ortodox templomot, mely ma múzeumként működik, a Hóhér szökőkútját, és régen itt volt a pénzverde is. A második udvarban van a kórház, a konyha, a pékség, a Divan és a janicsárok lakhelye. A harmadik udvar a palota legszebb helysége. Itt található a hárem, a kincstár és III. Ahmed könyvtára. A negyedik udvar a szultán magánlakrésze, mely leírhatatlanul gyönyörű, csak személyesen tapasztalhatjuk meg igazi varázsát.

Az oszmán építészeti stílusban épült palota könnyen megközelíthető, és a belépők sem túl drágák. Nemcsak maga a palota az udvaraival, de a kilátás is nagyon szép: a Boszporusz szépsége, főként este elvarázsolja a turistákat.

Forrás: bogair.hu


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here