Hadtörténeti Múzeum

Az isztambuli Hadtörténeti Múzeum, más néven Katonai Múzeum (törökül: Askerî Müze) a legjobb hely, ha a török fegyverekkel szeretnénk találkozni. A több emeletes épületben megtaláljuk a török és az oszmán történelem harci eszközeit és technikáit.

Több ezer kiállítási tárgyak között láthatunk egy darabot a Nagy Láncból (mely úgy kötötte össze Európát Ázsiával, hogy közben lezárták a Boszporuszt), maketteket, festményeket, egyenruhákat és mindent, ami csak a katonasághoz kell, vagy nem kell de használták.

Ezen felül külön Atatürk részleggel rendelkezik a múzeum. És aki ügyes, középkori magyar páncélokat, vagy akár az Egri Diadal (mármint amikor a törökök diadalmaskodtak) festményét is megtalálja.

A Hadtörténeti Múzeum (és talán egész Törökország) legnagyobb fegyver-, és katonai gyűjteménye. Összesen több, mint 55 000 tárgy alussza békés álmát a hatalmas, több emeletes épületben. Ebből kb. 5000 az, amit meg lehet tekinteni. A belső épületen kívül az udvaron modern katonai járművek, ágyuk és repülők találhatóak.

A múzeum Isztambul, Törökország és az Oszmán Birodalom történetét mutatja be a hadászaton keresztül. Ismerve az oszmánok terjeszkedő politikáját, végül is a “sima történelem” és a katonai történelem nem is áll olyan messze egymástól.

Bár a Hadtörténeti Múzeum hatalmas, nem minden katonai tárgy található itt. A középkor (Oszmán kor) előtti fegyverek leginkább az Archeológiai Múzeumban, míg minden ami fenn marad a vízen (vagy direkt el akarjuk süllyeszteni), az a Tengerészeti Múzeumban található.

Folytatás >>>

Forrás: isztambul.info – CyberMacs


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here